Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дмитро Кулеба запропонував Норвегії відкрити в Києві офіс Innovation Norway

4 вересня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів віртуальну зустріч з міністром закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде. Про це Гал-інфо повідомили у пресслужбі МЗС.

Міністри констатували інтенсивний характер двостороннього співробітництва й активну взаємодію у міжнародних організаціях. Міністр Дмитро Кулеба прийняв запрошення норвезької колеги щодо візиту до Осло, як тільки дозволить ситуація з COVID-19.

У контексті обрання Норвегії непостійним членом РБ ООН на 2021-2022 роки керівники зовнішньополітичних відомств домовилися про координацію зусиль з метою підтримки в рамках ООН українських ініціатив для протидії агресії РФ проти України, а також привернення уваги міжнародної спільноти до ситуації в окупованому Криму. Глава МЗС України окремо зупинився на суті і цілях «Кримської платформи» як інструмента деокупації Криму.

Іне Сьорейде відзначила налаштованість уряду Норвегії продовжити всебічну підтримку України у проведенні системних реформ.

Очільники МЗС погодилися надавати пріоритетного значення торговельно-економічній та інвестиційній сфері. Дмитро Кулеба запропонував відкрити офіс спеціалізованого агентства Innovation Norway в Києві як важливий ресурс для реалізації потенціалу українсько-норвезької співпраці, здатний збагатити ділове партнерство змістовними проєктами. Сторони домовилися, що ця тема більш предметно обговорюватиметься в рамках Українсько-норвезької міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки. Чергове засідання Комісії має відбутися вже ближчим часом.

Міністр закордонних справ України поінформував про безпекову ситуацію на Донбасі, відзначив важливість дотримання режиму тиші для подальшого врегулювання російсько-українського конфлікту дипломатичним шляхом.

Співрозмовники обговорили ситуацію в Білорусі з акцентом на важливості її врегулювання на основі національного діалогу без зовнішнього втручання.

Довідка. 

Спеціалізоване агентство «Innovation Norway» створене Урядом Норвегії у 2004 році для стимулювання норвезької економіки та бізнесу у сфері високих технологій та інновацій, у тому числі, у рамках міжнародної співпраці.28 січня 2019 року було оголошено про започаткування Українсько-норвезької ініціативи з енергоефективності з метою надання максимальної підтримки у сфері підвищення енергоефективності будівель громадського призначення, включаючи школи та лікарні (на ці цілі норвезькою стороною передбачено додатково виділити близько 23 млн. дол. США). Практична реалізація цієї ініціативи буде також спрямована на потреби відбудови зруйнованих війною територій Донбасу, зокрема, проєкти з підвищення енергоефективності громадських будівель у Донецькій та Луганській областях. Крім того, у жовтні 2019 р. Уряд Норвегії ухвалив рішення про виділення 36,7 мільйонів норвезьких крон (приблизно 4 млн. дол. США) на фінансування трирічного проєкту співробітництва між Україною та Норвегією у сфері охорони здоров’я. Проєкт включатиме три основні напрями взаємодії: фізичну реабілітацію, психологічну реабілітацію та реформування сектору охорони здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ