Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Дні Франкофонії" тривають у Львові

Посольства Бельгії, Канади, Лівану, Марокко, Франції та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа «Альянс франсез в Україні» проводять з 10 до 30 березня «Дні Франкофонії в Україні» - фестиваль, спрямований на популяризацію франкомовної культури та французької мови як мови спілкування, демократичних цінностей, дотримання прав людини та підтримки культурної різноманітності. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У суботу, 18 березня, о 18.00 у Національній музичній академії ім. М. Лисенка відбудеться концерт “Шедеври для двох фортепіано та фортепіано в чотири руки” у виконанні Натії та Тамар Берая. В програмі: «Соната ре мажор KV 448» Вольфганга Амадея Моцарта, «Моя матінка Гусиня» і «Вальс» Моріса Равеля, «Сюїта №2 op. 17» Сергія Рахманінова, «Угорська рапсодія № 2» Франца Ліста, «Варіації на тему Паганіні» Вітольда Лютославського

Історично термін «франкофонія» з'явився вперше у 1880 році, коли французький географ Онезім Реклю вжив його для визначення усіх людей і країн, що говорять французькою. Сьогодні слово франкофонія пишемо з маленької літери, коли говоримо про франкомовних людей,  а з великої – коли маємо на увазі інституційні установи, які регулюють відносини між франкомовними країнами, а також події на кшталт Днів Франкофонії в Україні.

Від початку ХХ століття франкофони знають про існування загального мовного простору, що сприяє обміну та взаємному збагаченню. Це франкомовне середовище існує та розвивається завдяки великій кількості асоціацій і груп. Серед цих організацій є, як професійні асоціації, такі, що включають у себе об’єднання письменників, видавців, вчених, журналістів, юристів, представників неурядових організацій та, звичайно ж, французьких вчителів, а також усіх франкофонів (яких на сьогодні налічується понад 274 мільйони) та шанувальників франкомовної культури та мистецтва.

Починаючи з 1970 року, коли було створено культурно-технічне агентство зі співробітництва, що нині зветься Міжнародною організацією франкофонії (МОФ), франкофони можуть спиратися на інституційний механізм, спрямований на поширення французької мови, демократичних цінностей та поглиблення співпраці між 84 країнами-членами і урядами або спостерігачами МОФ. Україна є членом-спостерігачем Міжнародної організації Франкофонії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ