Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До 150-річчя Стефаника у домі письменника зіграють виставу за його творами

14 травня в Україні відзначатимуть 150-річчя з дня народження письменника Василя Стефаника. У цей день біля рідної хати письменника в Русові покажуть виставу "Вона-Земля" за його творами.

Про це інформує Дзеркало Тижня.

Згідно  з урядовим рішенням, цей знаковий ювілей відзначать в Україні на державному рівні.

14 травня Івано-Франківський Національний драматичний театр імені Івана Франка зіграє свою легендарну виставу "Вона-Земля"  (за творами письменника) у рідному обійсті Стефаника в Русові Снятинського району на Прикарпатті.

У Русові функціонує літературно-меморіальний музей Василя Стефаника. Ще 1910 року Стефаник розпочав на цьому місці у рідному Русові розбудову власного великого будинку з чотирьох великих кімнат та з бляшаним дахом. 

Стефаника дослідники називають геніальним майстром української прози. Літературну діяльність він розпочав 1897 року, коли в одній з газет були надруковані його твори. Серед прозових шедеврів Стефаника:  "Камінний хрест" , "Новина" , "Кленові листки", "Синя книжечка", інші.

Трагічні події Першої світової війни дали новий потужний імпульс творчим пошукам письменника. З 1916 року автор пише низку творів, просякнутих гіркотою та трагізмом війни: "Діточа пригода" , "Марія", "Сини" , "Вона - Земля".

Саме твори цього авторського "воєнного" періоду і стали основою для вистави "Вона - Земля" Франківського Національного драмтеатру (режисер Ростислав Держипільський). На головні ролі режисер запросив знаменитих акторів зі Львова - Олега Цьону та Наталію Половинку.

На думку театрального критика Олега Вергеліса, це одна з найпотужніших вистав  знаменитого театру, що передбачає оригінальне філософське сценографічне рішення, мотиви авторської сповідальності  режисера та потужні громадянські імпульси, враховуючи, що події Першої світової війни у творах Стефаника гостро і болюче римуються з нашими сучасними воєнними катаклізми на Сході України.

Виставу "Вона - Земля" зіграють  в  садибі Стефаника у Русові, попередньо обладнавши сценічний простір та місця для глядачів. Вистава "Вона - Земля" увійшла в низку авторських вистав Держипільського, за які режисер 2019 року був відзначений Національною Шевченківською премією.

Додатково

До ювілею Стефаника також підготували низку інших культурних заходів: театральні перформанси, показ фільмів та дискусії.

Так, 15 травня о 18.00 у Довженко-Центрі покажуть фільму Леоніда Осики "Камінний хрест" (1968), а 14 травня о 20.00 в Маріїнському парку у літньому театрі "Мушля" відбудеться театральний перформанс "Найліпше з мойого серця" на основі новел та листів Василя Стефаника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ