Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До кінця 2020 року сплановано створення Командування Сил логістики ЗСУ

До кінця 2020 року сплановано створення Командування Сил логістики Збройних Сил України як єдиної військово-організаційної структуру відповідно до стандартів НАТО. Про це проінформували у прес-службі Генштабу ЗСУ.
До кінця 2020 року сплановано створення Командування Сил логістики ЗСУ

На цьому наголосив начальник Головного управління логістики – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Іван Гаврилюк під час брифінгу на тему ʺСучасний стан та перспективи розвитку системи логістичного забезпечення Збройних Сил Україниʺ, який відбувся в прес-центрі Міністерства оборони України 26 березня 2019 року.

– На виконання завдання Державної програми розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року щодо ʺСтворення Командування Сил логістики на базі Тилу та Озброєння Збройних Сил Україниʺ формується структура Командування Сил логістики Збройних Сил України у відповідності до аналогічних структур країн-членів НАТО. Для досягнення цих стратегічних цілей, визначених Стратегічним оборонним бюлетенем України, проводиться планова поетапна робота щодо створення ефективної системи логістичного забезпечення, яка буде спроможна надати підтримку всім компонентам Сил оборони, – розповів генерал-майор Іван Гаврилюк.

На сьогодні в Генеральному штабі Збройних Сил України триває робота над відпрацюванням проектів настанов з логістичного забезпечення та розпочато розробку керівних документів нижнього рівня: видових керівництв та керівництв за функціональними напрямками логістичного забезпечення з терміном виконання до кінця 2020 року.

Створення системи логістичного забезпечення здійснюється за наступними напрямками: формування нових органів управління логістичним забезпеченням; розширення можливостей сил і засобів логістичного забезпечення; підготовка фахівців у галузі військової логістики; автоматизація управління логістичним забезпеченням; створення нової нормативної бази з врахуванням та впровадженням стандартів НАТО – акцентував увагу присутніх начальник Головного управління логістики – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Іван Гаврилюк.

З метою законодавчого врегулювання створення та функціонування єдиної системи логістичного забезпечення сил оборони під час виконання ними завдань оборони держави, Міноборони в ініціативному порядку розроблено законопроект, яким передбачено внесення змін: до Закону України “Про національну безпеку України” (частини другої статті 16) та до Закону України “Про оборону України” (статті 9 та 1) щодо визначення терміну “логістичне забезпечення” та наділення Кабінету Міністрів повноваженнями визначати порядок виконання заходів логістичного забезпечення сил оборони під час виконання ними завдань оборони держави.

Таким чином, до кінця 2020 року передбачається перевести Командування Сил логістики на штат як єдину військово-організаційну структуру, чим повністю виконати зазначене завдання оборонної реформи.

Трьохрівнева система логістичного забезпечення буде здатна забезпечити конкретні потреби військових частин (підрозділів) в операціях.

– Вже протягом майже року проводиться експеримент з передачі функцій забезпечення матеріальних засобів на оперативний рівень на базі оперативного командування ʺЗахідʺ та Повітряне командування ʺЗахідʺ. За поточними результатами експерименту розглядаються можливості створення потужної складової логістичного забезпечення на оперативному рівні: стаціонарні об’єкти зберігання для утримання відповідних запасів озброєння, військової техніки, ракет, боєприпасів, інших матеріальних засобів; бригади логістики ОК, що спроможні розгорнути мобільні елементи у польових умовах в районах, наближених до військ та забезпечити своєчасне підвезення матеріальних засобів, ремонт ОВТ що вийшло з ладу; авіаційні бази, які забезпечать на визначених аеродромах комплексне обслуговування літальних апаратів, незалежно від їх типу, – зазначив начальник Головного управління логістики генерал-майор Іван Гаврилюк.

Варто відзначити, що з метою забезпечення належних умов для розміщення військ (сил) у польових умовах реалізується проект експериментального автономного польового табору для розміщення батальйону з використанням сучасних модульних конструкцій, захищених споруд, та комплекту польової інфраструктури для життєзабезпечення особового складу.

Довідково: логістичне забезпечення – комплекс заходів із: планування логістичного забезпечення; визначення потреб в озброєнні, бойовій, військовій, спеціальній техніці, спеціальних і транспортних засобах (далі – озброєння, військова та спеціальна техніка), матеріально-технічних засобах та послугах; проектування, розроблення, модернізація озброєння, військової та спеціальної техніки, матеріально-технічних засобів, їх закупівлі, постачання, зберігання, ремонту, технічного обслуговування, контролю експлуатації (використання); реалізації, списання та утилізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, матеріально-технічних засобів; планування та здійснення військових перевезень усіма видами транспорту; закупівлі робіт і послуг лазне-прального та торговельно-побутового обслуговування; організації харчування; розквартирування військ (сил, органів); закупівлі або будівництва, технічного обслуговування, експлуатації об’єктів військової інфраструктури.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ