Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До Сирії прибули французькі експерти із реставрації старовинних пам'яток

До Сирії прибули французькі експерти із реставрації старовинних пам'яток. Головна мета експертів - навчити своїх сирійських колег, як правильно реставрувати пам'ятки архітектури, пошкоджені під час бойових дій.

У Сирії пошкоджених пам'яток архітектури налічується велика кількість. Найвідоміші з них - середньовічна фортеця Лицарів госпітальєрів у провінції Дамаск та стародавнє місто Пальміра в провінції Хомс. Обидва ці об'єкти зазнали пошкоджень після їх захоплення ісламістами.

А середньовічну фортецю "Крак де Шевальє" взагалі штурмували за допомогою танків. Реставрації також піддадуть тисячі артефактів, вивезених з Пальміри до її захоплення. Французи кажуть, що до їх організації хочуть приєднатися чимало молодих спеціалістів.

"На жаль, чимало будівель в Сирії потребують реставрації. Це вимагатиме від нас великих коштів. Але найголовніше - людський ресурс. Нам треба навчити сирійців, як це робити", - зазначив директор Французького національного дослідницького центру Жак Сень Емерітіус.

"Ми вже запустили свій перший проект - реставрація Пальміри та стародавнього міста Угаріт. Нам допомагатиме команда місцевого професора Абдуль Каріма. Зараз ми вивчаємо, скільки у нас ресурсів та людей для початку реставраційних робіт", - додав радник археологічної компанії Ніколя Едмет.

Нагадаємо, 24 серпня бойовики угруповання "Ісламська держава" підірвали храм Баал-Шамін у сирійському місті Пальміра, що входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ