Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Франція видала ордер на арешт президента Сирії Асада — ЗМІ

Французькі судді видали ордери на арешт президента Сирії Башара аль-Асада, його брата та двох інших високопосадовців за справою про використання забороненої хімічної зброї проти мирного населення в Сирії.

Про це пишуть Reuters та AFP з посиланням на судові джерела.

Ордери на арешт стосуються звинувачень у співучасті у злочинах проти людяності та пособництві у воєнних злочинах. У 2013 році, на тлі громадянської війни в Сирії, режим Асада здійснив хімічні атаки у місті Дума та районі Східна Гута. За різними оцінками тоді загинули понад тисяча людей.

Сирія заперечує використання хімічної зброї, але спільне розслідування ООН та Організації із заборони хімічної зброї виявило, що сирійський уряд використовував нервово-паралітичну речовину зарин під час атаки у квітні 2017 року й неодноразово застосовував хлор як зброю.

Через відсутність будь-якого міжнародного суду чи трибуналу, який би мав юрисдикцію над сирійськими злочинами, кілька країн, зокрема Німеччина, Швеція та Франція, розпочали кримінальне переслідування окремих людей — переважно представників нижчого рівня сирійських сил безпеки.

Спеціальний підрозділ із розслідування воєнних злочинів у судовій системі Франції розслідує справу проти аль-Асада та його близьких соратників, яку в березні 2021 року подали три міжнародні правозахисні групи: «Сирійський центр медіа та свободи слова» (SCM), асоціація юристів Open Society Justice Initiative (OSJI) та Syrian Archive, який документує порушення прав людини в Сирії.

Як зазначається, це вперше національний суд Франції видав ордер на чинного президента іншої країни за підозрою у воєнних злочинах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ