Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Донецькі шахтарі вийдуть на акцію протесту

Сьогодні о 10.00 гірники шахти «Трудовська» державного підприємства «Донецька вугільна енергетична компанія» проведуть пікетування будівель галузевого міністерства в Донецьку та ДП «ДВЕК». Потім шахтарі пройдуть до Донецької облдержадміністрації та Міськвиконкому. Про це повідомив комітет профспілки робітників вугільної промисловості України.

До таких дій шахтарів підштовхнуло катастрофічний стан підприємства та невиконання соціально-економічних гарантій, повідомив голова первинної профспілкової організації «Трудовська» Віталій Кузьменко.

Про ситуацію на шахті її керівництво, як і адміністрація ДП «ДВЕК», знали давно. Профспілкова організація неодноразово звертала увагу на існуючі проблеми і вимагала їх негайного розв’язання. Під час останньої зустрічі з заступником генерального директора «ДВЕК» Едуардом Поляковим і начальниками відділів ДП представники трудового колективу та профспілкові органи домовилися, що буде проведено детальний аналіз ситуації, що склалася, а вимоги гірників задоволені. Але за два місяці нічого так і не змінилося.

Обстановка на «Трудовській» за цей час наблизилася до катастрофічної. Шахта опинилась перед загрозою повної зупинки робіт з видобутку вугілля.

«Запасів діючої лави вистачить максимум на 3-4 місяці, а введення нової можливе тільки в серпні-вересні п.р. Що говорити, якщо за грудень пройдено лише 20 метрів, а в січні - 1 метр виробок. Працювати нічим, обладнання через зношеність постійно виходить з ладу, - розповів Віталій Кузьменко. - Роботи гірникам шахти ледь вистачить до червня. Такий стан справ веде до серйозних проблем в трудовому колективі. Люди не зможуть працювати, відповідно і отримувати зарплату, можливі масові звільнення, що негативно позначиться як на працівниках, так і на подальшій долі підприємства».

Додамо, що комісія галузевого міністерства з інспекцією підготовчих робіт по введенню нової лави, що побувала в середу на «Трудовській, дійшла висновку, що стан шахтної виробки на всій протяжності вкрай незадовільний.

Такої долі гірники для свого підприємства не хочуть, не такої винагороди заслуговує їх важка праця. Акцією протесту вони хочуть звернути увагу на ситуацію, що вимагає негайного розв’язання.

Вимоги, які висунув колектив шахти адміністрації ДП «ДВЕК»:

1. Регулярно виплачувати заробітну плату в строки, передбачені колективним договором та Законом № 2559

2. Встановити тарифні ставки і посадові оклади відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України»

3. Забезпечити найманих працівників матеріально-технічними ресурсами, необхідними для виконання трудових завдань, норм праці, створення належних умов праці
4. Забезпечити працівників засобами індивідуального захисту, інструментом, милом, спецодягом згідно встановлених норм (отримано спецодягу 445 комплектів за потреби у 1600 комплектів)

5. Перераховувати кошти на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу

Заборгованість становить 197891 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ