Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Доріжки доступності розпочали облаштовувати навпроти входу у львівську Ратушу

На пл. Ринок продовжують роботи з облаштування «доріжок доступності», які розпочали минулого року. Про це інформує ЛМР.
Фото ілюстративне, ЛМР

Загалом тут вже постелили відшліфовану бруківку площею 459 м2. А від сьогодні розпочинають роботи перед головним входом до Ратуші. Нагадаємо, бруківку, яка є на пл. Ринок, демонтовують, шліфують і встановлюють назад.

На пл. Ринок продовжують робити «доріжки доступності»

«Роботи з облаштування доріжок доступності на пл. Ринок розпочалися у жовтні минулого року з перехрестя з вул. Сербською. Звідси зробили перехід на пл. Ринок і зробили доріжку в напрямку до Ратуші. Також облаштували прохід зі сторони вул. Галицької. Загалом минулого року облаштували доріжки площею 326 м2.

Далі роботи були зупинені у зв’язку з настанням холодів.

Роботи відновили вже цього року. І зробили дві бокові ділянки площею 56 м2 і 77 м2. А від сьогодні розпочинаємо роботи перед головним входом у Ратушу. Тут площа робіт становитиме орієнтовно 300 м2», - розповідають у Галицькій районній адміністрації.

Як пояснюють у Галицькій адміністрації, комунальники працюють відповідно до схеми, розробленої управлінням архітектури та урбаністики Львівської міської ради. Проєкт передбачає облаштування доріжок доступності на площі Ринок. Після проведення усіх робіт доріжки будуть розташовані без розривів по усій площі включно з переходами через трамвайні колії та безбар'єрним входом у міську  Ратушу.

На їх облаштування залучають цільові кошти українських та міжнародних партнерів. Вони передбачені виключно на програму забезпечення інклюзивності. Відшліфованою бруківкою зможуть комфортно пересуватися люди на кріслах колісних, батьки з дитячими візочками та туристи з валізами.

Втім, переформатування площі Ринок для потреб маломобільних – це лише частина великого комплексу робіт з доступності, які проводять у місті. Йдеться про забезпечення інклюзивності різних закладів: комерційних, міських комунальних і державних. Важливо, що інклюзивність має бути не лише ззовні, а й всередині закладів, в тому числі щоби люди на кріслах колісних могли скористатися, наприклад, доступним санвузлом у ресторані.

Відповідно у Львові проводять навчання для освітян, закладів гостинності та комунальних служб щодо безбар’єрності. А спеціальні моніторингові групи з експертами обстежують комунальні установи. 

Як наголосила Ірина Маруняк, радниця міського голови Львова з питань доступності, місто активно працює над створенням умов для маломобільних груп населення, серед яких зокрема чимало ветеранів. Зокрема, з вересня 2023 року у Львові щоденно працюють моніторингові групи, які обстежують комунальні установи міста. Вони обстежили на доступність всі 628 комунальних установ, а в актах зазначали, що необхідно виправити.

Кожен керівник комунальних закладів Львова має спеціальний довідник «Як перевірити доступність у громаді», де зазначено усі правила, витяги з державних будівельних норм, якими треба керуватися у питаннях інклюзії.

За словами Ірини Маруняк, цього року у міському бюджеті передбачено близько 13 млн грн на облаштування орієнтовно 45 підйомників, а також 2 млн 861 тис. грн передбачили для встановлення пандусів у будинках. Закладені кошти і на пониження бордюрів. Станом на сьогодні в місті вже облаштовано 1700 локацій з пониженими бордюрами, а в планах ще зробити 811 локацій.

Також управління туризму Львова створили онлайн-карту «Доступне місто», де можна побачити безбар’єрні заклади та локації. Тут вже є більше сотні об’єктів: музеї, театри, ресторани, комунальні установи, заклади охорони здоров’я, парки та торгово-розважальні центри, які відповідають нормам доступності. 

Посилання на карту тут.

А ще у місті працює інклюзивне таксі, яким можуть скористатися люди на кріслах колісних.

Нагадаємо, за даними управління соцзахисту Львівської міської ради, 5,6% жителів Львівської громади, тобто 47 500, офіційно є особами з інвалідністю. Окрім цього, у місті лікується  багато військових, які потребують безбар’єрного середовища і які не входять в цю офіційну статистику. Через війну, розпочату росією, кількість людей, для яких важливо мати доступне середовище,  щодня збільшується.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ