Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дві українські команди пройшли до фіналу конкурсу проєктів від Microsoft

Дві українські команди пройшли до фіналу «The next AI Guardians», конкурсу проєктів з використанням штучного інтелекту від Microsoft.

2 команди з України потрапили до фіналу міжнародного конкурсу «The next AI Guardians» від Microsoft, метою якого є надання молоді шансу розкрити власний потенціал і застосувати з користю можливості штучного інтелекту (ШІ). Результатом конкурсу є впровадження творчих рішень студентів, дослідників і викладачів у сферу освіти на основі технології ШІ. Усього в конкурсі взяли участь команди з 28 країн. До другого етапу пройшли 20 команд, з яких було відібрано 6 фіналістів.

Команди студентів Українського католицького університету з проєктами KeyAccess та Smart Educational Assistant (SEA) пройшли до фіналу “The next AI Guardians” із ідеями, які вже сьогодні здатні покращити освіту за допомогою використання штучного інтелекту.

KeyAccess — програмне забезпечення для операційних систем Windows та UNIX. Воно дозволяє налаштувати клавіатуру для користувачів, які борються з ДЦП чи іншими захворюваннями, що потребують особливого налаштування клавіатури для її використання. На разі, такі користувачі змушені налаштовувати всі програми, створювати ярлики та максимально використовувати найближчі клавіші, оскільки мимовільні рухи, наприклад, під час натискання верхніх рядків клавіатури, можуть призвести до помилок у тексті, коді тощо. Над розробкою працювали Марія Гірна, Женя Молодцов, Зеник Попенюк, Данило Колінько, Назар Бачинський спільно з викладачем Олегом Фаренюком. Мотивацією на створення KeyAccess для учасників команди став їх друг Антон, який хворіє на ДЦП.

“Наш друг Антон має ціль — навчитись програмувати. Однак церебральний параліч суттєво ускладнює набір тексту. Антон може набрати лише тоді, коли його руки на столі. Коли він відводить руки від столу, щоб досягти верхніх рядків клавіатури, вони здригаються і такі неконтрольовані рухи призводять до суттєвих помилок у коді. Саме Антон надихнув нас на створення KeyAccess, щоб допомогти йому та іншим людям, які мають подібні проблеми, комфортно налаштовувати клавіатуру під свої потреби” — коментують учасники команди.

Інша українська команда створила помічника Smart Educational Assistant (SEA). Користувач обирає професію та визначає навички, які хоче розвивати, а ШІ надає найновіші Інтернет-ресурси із навчальними курсами та об’єднує їх у повноцінний навчальний план. Учасниками команди є Денис Герасимук, Євген Панкевич, Павло Гілея, Володимир Цапів та Олесь Добосевич.

“Ми допомагаємо людям отримувати нові знання за допомогою онлайн-курсів. Наше рішення допомагає витрачати на пошук необхідних курсів набагато менше часу (чим швидше, тим краще), а також показує користувачам широкий перелік найкращих курсів та допомагає побачити цілісну картину” — коментують учасники команди Smart Educational Assistant (SEA).

На другому етапі конкурсу команди працювали з фахівцями Microsoft у сфері штучного інтелекту. Спеціалісти допомогли учасникам краще зрозуміти, як ШІ може бути використаний у реальному житті. По завершенню етапу команди учасників презентували свої проєкти журі у Microsoft Teams. Для підтримки своїх підопічних до дзвінка долучались як ментори, так і їхні професори. У команди було лише 15 хвилин для презентації проєкту, після чого учасники відповідали на питання суддів.

Фінал AI University Virtual Bootcamp відбудеться 18 червня 2020 в режимі онлайн. Команди-фіналісти отримають шанс продати свою ідею представникам найуспішніших компаній. Кожна команда отримає бізнес-наставника, який допоможе їй розписати свою ідею у змістовному бізнес-плані.

Також 6 команд фіналістів візьмуть участь у дводенному хакатоні в Будапешті, який відбудеться по завершенню карантину, та отримають пристрої Microsoft Surface.

Про Microsoft

Microsoft (Nasdaq "MSFT" @microsoft) забезпечує умови для цифрової трансформації в епоху «інтелектуального хмари» і «інтелектуальних технологій». Місія компанії - дати можливість кожній людині і організації на планеті досягти більшого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ