Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Екоактивістки облили супом "Мону Лізу" у паризькому Луврі

Екоактивістки принесли гарбузовий суп у термосі з-під кави і вилили його на "Мону Лізу". Картина не постраждала, а жінок затримала поліція. Відповідальність за акцію взяла на себе група Riposte Alimentaire.

Дві екоактивістки у неділю, 28 січня, вилили гарбузовий суп на куленепробивне скло, що захищає картину Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" в паризькому Луврі, вимагаючи забезпечення права на "здорове і екологічно відповідальне харчування". Про це повідомляє AFP з посиланням на власних кореспондентів і представників музею. 

"Що важливіше? Мистецтво чи право на здорове та екологічно відповідальне харчування? - встигли вигукнути жінки, доки їх не схопила охорона. - Ваша сільськогосподарська система хвора. Наші фермери помирають на роботі".

У Луврі заявили, що жінки сховали гарбузовий суп у термосі з-під кави. У музей дозволяють проносити невелику кількість їжі, але їсти у виставкових залах заборонено. У музеї також повідомили, що витвір мистецтва не зазнав "жодних пошкоджень", а зала, де знаходиться шедевр, знову відкрита для відвідувачів. За даними джерела агенції в поліції, обох активісток затримали.

Відповідальність за акцію взяла на себе група Riposte Alimentaire ( у приблизному перекладі - "Продовольча протидія"). Там заявляють, що акція з супом ознаменувала "початок кампанії громадянського опору з чіткою вимогою ... соціальної безпеки екологічно відповідального харчування". Вони посилалися на минулорічне опитування 996 людей, проведене соціологічною групою Ipsos, яке показало, що кожен третій француз не завжди міг дозволити собі достатньо здорової їжі для триразового харчування. Один з активістів групи Тілль Ван Ельст заявив, що група хоче, щоб держава дозволила людям купувати окремі продукти харчування за зниженими цінами через спеціальну картку соціального страхування.

Міністерка культури Франції Рашида Даті розкритикувала акцію. "Мона Ліза", як наша спадщина, належить майбутнім поколінням. Жодна причина не може виправдати напад на неї", - написала вона в соціальній мережі X.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ