Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Екологічна ситуація в зоні АТО

Моніторинг групи ІС виявив серйозну проблему екологічного характеру в районі н.п.Новгородське (Донецька обл., розташований поблизу лінії фронту). Зокрема, в селищі є Дзержинський фенольний завод (нині - ТОВ «НВО «Інкор і К» КХП Фенольний завод), де, в свою чергу, розташований шламонакопичувач з 400 тис куб м відходів фенольного і нафталінового виробництва. Про це на Фейсбук повідомив Дмитро Тимчук.

"Дамба шламонакопичувача частково пошкоджена в результаті обстрілу з боку терористів, але поки стоїть. Проблема в тому, що в результаті тих же обстрілів пошкоджений трубопровід, через який ведеться відкачка води, і в даний час рівень рідини в накопичувачі досяг критичної позначки. Греблю може прорвати будь-якої хвилини.

Результатом прориву було б сходження отруйного селевого потоку, утворення токсичної хмари, зараження річки Кривий Торець. І - загибель людей. Під загрозою екологічної катастрофи передусім - н.п. Новгородське і Неліпівка. Всього - 13 тисяч осіб.

Через те, що в районі дамби є безліч вибухонебезпечних предметів (перш за все - боєприпаси, що не розірвалися), роботи з укріплення дамби та ремонту трубопроводу, м'яко кажучи, ускладнені. За нашими даними, місцева влада - керівництво Новгородської селищної ради (селищний голова Н.Н.Ленко) - б'є на сполох як мінімум з січня 2016 р., звертаючись до різних інстанцій. Однак поки благання провести розмінування греблі залишаються без відповіді.

Зрозуміло, що списувати провину на наших військових неможливо: завдання армійських саперів - це оперативне розмінування (в інтересах військ), тоді як в цьому випадку мова йде про т.зв. гуманітарне розмінування. Однак варто розуміти, що на кону - життя і здоров'я 13 тис. цивільного населення (це тільки тих, хто потрапить під перший удар). Що, цілком очевидно, має змусити керівництво Донецької обласної військово-цивільної адміністрації вживати термінових заходів.

Готую відповідні депутатські запити. Будемо намагатися зрушити вирішення проблеми з мертвої точки й іншими способами. Сподіваюся на адекватність Донецької обласної ВЦА. Час не чекає", - зазначено у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ