Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Ексрозвідника Червінського випустять під заставу у понад 9 млн грн

У Кропивницькому апеляційному суді розглянули клопотання захисників розвідника Романа Червінського про зміну запобіжного заходу. Його випустять під заставу 9 мільйонів 84 тисяч гривень. До внесення застави він буде під вартою. Таке рішення ухвалив апеляційний суд Кропивницького.
Роман Червінський. Скріншот з відео

Про це повідомила з зали суду кореспондентка Суспільного.

Адвокати Романа Червінського просили суд не тримати під вартою їхнього підзахисного. Прокурори Віктор Кобець і Ярослав Гаврищук просили суд залишити запобіжний захід без змін. Колегія суддів слухала сторони у справі вісім з половиною годин.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя Ірина Олексієнко зачитала рішення:

  • Апеляційну скаргу захисника Червінського Андрія Йосипова задовольнити частково.

  • Ухвалу Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 6 червня 2024 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою скасувати.

  • Продовжити Роману Червінському запобіжний захід тримання під вартою до 4 серпня з визначенням застави 9 мільйонів 84 тисячі гривень, яку можна сплатити на рахунок Кропивницького апеляційного суду.

    Уразі внесення застави Роман Червінський повинен прибувати за викликом до суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований, утриматись від спілкування зі свідками і потерпілими у кримінальному провадженні. До внесення застави, Червінський перебуватиме під вартою, але цей запобіжний до 4 серпня 2024 року.

    Роман Червінський сказав, що не знає, чи знайдуть таку суму за короткий час.

    Чи вноситимуть заставу – нині радяться, прокоментував адвокат Андрій Йосипов.

    "Якщо спитати, чи готові ми тут і зараз вносити цю суму – ні, не готові. Але це перший і дуже-дуже важливий крок – хоча б визначення суми застави. Я вважаю це суттєвою перемогою, з врахуванням того, як ми півтора року боролися".

Що відомо про справу Романа Червінського

Колишнього співробітника ГУР Романа Червінського (він один з організаторів операції із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнер") у квітні 2023 року СБУ звинуватила у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області. За інформацією речника СБУ Артема Дехтяренка, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. У результаті російські спецслужби отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Засідання у справі у Кропивницькому тривають з 12 квітня. До цього майже рік — у Києві.

Роман Червінський справу проти себе називає політичним замовленням. Вважає це помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зраду на рівні Офісу президента й зриву спецоперації щодо російських найманців приватної військової компанії "Вагнер". Звинувачення проти нього вважає сфальсифікованими. Каже – спецоперація була погоджена.

Як повідомляло Гал-інфо,  28 грудня депутати ЛОР звернулися до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань українського військового, контррозвідника, полковника СБУ Романа Червінського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ