Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Електромережі вже готові до зимових обсягів, - Укренерго

Магістральні мережі були однією з найбільш постраждалих ланок енергосистеми після минулогічної ракетно-дронової кампанії

Фото: Depositphotos

Магістральна мережа «Укренерго» вже готова передавати зимові обсяги електроенергії.

Про це у телеграмі повідомляє пресслужба компанії.

Наразі «Укренерго» працює над збільшенням резервних можливостей мережі, добудовою інженерного захисту та відпрацюванням різних сценаріїв реагування на ймовірні обстріли енергетичної інфраструктури росією – повідомив голова правління НЕК  «Укренерго» Володимир Кудрицький на зустрічі з компаніями-членами Європейської Бізнес-Асоціації (EBA).

В обговоренні перспектив проходження опалювального сезону, яке відбулося на прохання учасників Асоціації,  взяли участь понад 60 представників бізнесу.

Кудрицький пояснив, що магістральні мережі були однією з найбільш постраждалих ланок енергосистеми після минулогічної ракетно-дронової кампанії Росії. Але залучені Укренерго майже 1 млрд доларів міжнародної допомоги дали можливість компанії провести ремонти і замовити необхідне обладнання.

Дещо інша ситуація з постраждалими електростанціями – керівник «Укренерго» нагадав, що всі великі ТЕС і ГЕС були пошкоджені російським терором проти цивільної інфраструктури. Деякі обʼєкти генерації потребують важких і тривалих ремонтів, але «Укренерго» сподівається, що план Міненерго щодо ремонтів на електростанціях буде виконаний до початку опалювального сезону.

Незважаючи на складність підготовки і фактор серйозних руйнувань енергосистеми росіянами минулого року, відключення електропостачання – це не факт, а ризик, до якого всі в Україні мають бути готові, якщо росія знову вдасться до енергетичного терору.

«Так, енергосистема не така надійна і з меншим запасом міцності, ніж була до прицільних ударів, але водночас, російський терор вже не стане несподіванкою і до нього готуються всі – і енергетики, і Сили Оборони, і споживачі», - заявив керівник «Укренерго».

В разі виникнення дефіциту електроенергії в країні «Укренерго» доводить до регіонів ліміти споживання. Але кого, в яких момент і наскільки вимикатимуть – вирішують обленерго. Однак, важливо, щоб споживачі також підготувалися, бізнес в тому числі. Всім, хто мають можливість придбати автономні джерела живлення – генератори, акумулятори – важливо це зробити. Залежно від розміру бізнесу також варто провести розрахунки – імпортована електроенергія коштуватиме дешевше, ніж вироблена за допомогою генератора.

«Але ще раз хочу підкреслити – негативні сценарії це не факт і не точний прогноз, це ризики, до яких ми всі маємо бути готові. Наша спільна готовність реагувати на будь-які сценарії – не менший фактор, ніж щільне ППО. Бо росія, здається, досі не зрозуміла, що українців не зламати» - наголосив Володимир Кудрицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ