Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Електронні рецепти та інші корисні поради в Польщі

Електроний рецепт – це оцифрована версія старомодного «паперового» рецепту, яку можна записати в книгу.

Більше того, термін «е-рецепт» включає в себе центральну інформаційну систему для збору та передачі даних про ліки, виписані пацієнту, для заповнення цифрового рецепту в будь-якому аптекарському закладі в країні. На даний момент електронний рецепт обов’язково є обов’язковою формою рецепту, однак законодавець враховує певну ситуацію, коли лікар все може виписати рецепт у паперовому вигляді.

Український парафраз: Лікарі, стоматологи, медичні сестри, акушерки, фельдшери та старші фельдшери мають право видавати електронні рецепти, так само як і паперові рецепти. Усі, які займаються медичною діяльністю, будь то медичні установи або лікарі індивідуальної практики, повинні бути зареєстровані в системі, яка дозволяє видавати електронні рецепти. Є можливість оформити електронний рецепт у будь-якій аптеці або аптечному пункті в Україні.

У нашій країні право виписувати електронні рецепти належить лікарям, стоматологам, медичним сестрам, акушеркам, фельдшерам та старшим фельдшерам, так само як і в разі паперового рецепту. Для того, щоб мати можливість видавати електронні рецепти, всі особи, які займаються медичною діяльністю, мають бути зареєстровані в інформаційно-телекомунікаційній системі. Електронні рецепти можна оформити в аптеках та аптечних пунктах нашої держави.

На сайті Medyk Online можна отримати професійну консультацію від кваліфікованих медичних спеціалістів, що в режимі онлайн проводять обстеження пацієнта, визначають діагноз та виписують електронний рецепт. Для отримання додаткової інформації дивіться відповідну сторінку по посиланню.

Документ, виданий лікарем або іншим уповноваженим медичним працівником, є електронним документом, який можна переглянути на екрані комп'ютера в програмному забезпеченні для роботи з кабінетом лікаря. Цей документ не роздруковується, але він доступний в аптеці через систему ІТ, де пацієнт звертається, щоб купити ліки. Після завершення візиту пацієнт може отримати інформацію про виписаний електронний рецепт у вигляді роздруківки або у вигляді. Документ, який видається лікарем або іншим медичним працівником, може бути переглянутий на екрані комп'ютера за допомогою програми для роботи з кабінетом лікаря. Цей документ не можна роздрукувати, але його можна отримати в аптеці за допомогою системи ІТ. Після завершення візиту пацієнту можна надати йому інформацію про виписаний електронний рецепт у вигляді роздруківки або у вигляді електронного файлу.

Як отримати електронний рецепт від лікаря?

Щоб виписати електронний рецепт в аптеці, його потрібно ідентифікувати в інформаційній системі. Для використання послуги потрібен доступ до Інтернету. За допомогою мобільного додатку можна оформити електронний рецепт, завантаживши його на смартфон. На жаль, у випадку вищевказаної помилки неможливо оформити електронний рецепт, надавши лише код доступу за допомогою SMS та номер PESEL.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ