Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Енергетичний ринок Європи продовжує розвиватися, - Микола Колісник

Заступники міністра енергетики України Микола Колісник та Юлія Підкоморна взяли участь у нараді “Візія декарбонізації Нафтогазу. Укртрансгаз на шляху до кліматичної нейтральності”.

У виступі перед учасниками наради Микола Колісник наголосив, що не дивлячись на спровоковану росією газову кризу, енергетичний ринок Європи продовжує розвиватися.

“Загальновстановлені європейські стандарти, зокрема, ініціативи щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферу, скорочення викидів метану на енергетичній інфраструктурі прописані в індикативах всіх європейських компаній. Конкуренція ринків продовжується, відповідно і ми маємо в стратегіях ключових енергетичних компаній враховувати ці цілі”, - зазначив заступник міністра.

Микола Колісник підкреслив, що ключові європейські компанії роблять ставку на декарбонізацію та розвиток напрямку альтернативних газів.

“Маємо за участі ключових учасників ринку визначити прийнятні екологічні цілі, які забезпечать нашу конкурентність на європейських ринках та відповідатимуть європейським директивам та Паризькій угоді. Ми можемо стати значущим учасником ринку з точки зору надання послуг українських операторів з транспортування та зберігання газу”, - зазначив він.

Заступник міністра також наголосив на важливості проведення наукових досліджень та втілення провідних наукових розробок у галузі. Він зазначив, що Міненерго вже проводить відповідну роботу, зокрема у рамках співпраці з науково-дослідним інститутом МАСМА та Інститутом газу НАН України.

Юлія Підкоморна зазначила, що одним з провідних напрямків розвитку альтернативної енергетики є водневі технології. У Міненерго вже завершилось обговорення Водневої стратегії, яка незабаром буде винесена на розгляд Уряду. Цей документ стане базовим для формування подальшої державної політики у сфері водневих технологій і дозволить залучати інвесторів, у тому числі іноземних, для реалізації спільних проєктів у цій сфері.

“Маємо якнайшвидше підготувати нормативну базу і провести додаткові дослідження у цій галузі, щоб одразу після нашої перемоги почати втілювати водневі проєкти в Україні”, - сказала заступниця міністра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ