Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Енергогігант Shell вийде з усіх нафтогазових проєктів на росії

Найбільша європейська нафтова компанія Shell оголосила про свій намір поетапно вийти з усіх російських проєктів, пов’язаних з російськими вуглеводнями - сирою нафтою, нафтопродуктами, газом та скрапленим природним газом.
фото ілюстративне

Про це повідомляє "Європейська правда" з посилання на заяву компанії.

Як негайний перший крок компанія припинить усі спотові закупівлі російської сирої нафти. Вона також закриє всі свої автозаправні станції та виробництво авіаційного палива та мастильних матеріалів на росії.

"Ми чудово усвідомлюємо, що наше рішення минулого тижня закупити партію російської сирої нафти для переробки в такі продукти, як бензин та дизельне паливо, незважаючи на те, що воно було прийняте з урахуванням безпеки постачання, було неправильним, і ми просимо вибачення", - заявив генеральный директор Shell Бен ван Берден. 

Компанія заявила, що у тісній співпраці з урядами змінює свій ланцюжок постачання сирої нафти, щоб виключити російські обсяги. 

"Ми зробимо це якнайшвидше, але фізичне розташування та наявність альтернатив означають, що це може зайняти кілька тижнів і призведе до зниження продуктивності на деяких наших нафтопереробних заводах", - йдеться у заяві.

Компанія закриє свої станції технічного обслуговування, виробництво авіапального та мастильних матеріалів у Росії. 

"Ми дуже уважно розглянемо найбезпечніший спосіб зробити це, але процес розпочнеться негайно", - заявили у компанії.

Shell також почне поетапну відмову від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу та СПГ. 

"Це складне завдання. Зміна цієї частини енергосистеми вимагатиме узгоджених дій урядів, постачальників енергії та споживачів, а перехід на інші джерела енергії займе набагато більше часу", - зазначили в Shell.

Ця заява надійшла після рішення Shell минулого тижня про те, що компанія має намір припинити свою участь у проєкті газопроводу "Північний потік-2" і вийти з акціонерного партнерства з "Газпромом" та пов’язаними компаніями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ