Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Евакуація українців з сектору Гаази ще не почалась

Вивезення українців, які опинилися під загрозою обстрілів у Секторі Гази, поки не розпочали. Посол України в Ізраїлі каже, що закритий пункт пропуску з Єгиптом. На евакуацію записалися понад 200 людей, цифра росте щогодини.


Про це посол Євген Корнійчук сказав в ефірі телемарафону.

За його словами, евакуація із Сектору Гази ще не почалася, бо єдиний пункт пропуску на Єгипет — Рафах — залишається закритим. Водночас міністерство закордонних справ Єгипту заявило, що пункт пропуску з Сектору Гази Рафах був відкритий весь час із 7 жовтня, та закликає Ізраїль не бити по ньому, щоби пункт зміг нормально працювати.

Посольство України не може вплинути на роботу пункту пропуску, так само як і інші посольства нічого не можуть зробити. Ні європейські країни, ні США досі не евакуювали жодного свого громадянина з Сектору Гази — і навіть співробітників своїх посольств.

За словами Корнійчука, кількість людей, які записалися на евакуацію з Сектору Гази, збільшується щогодини. Зранку 12 жовтня їх було 250. Потім посольство зрозуміло, що не зможемо забрати тих, які мають лише посвідки на постійне проживання в Україні. Евакуюватимуть лише громадян — таких близько 220. Це переважно жінки, які вийшли заміж за палестинців, що колись навчалися в Україні. Їхні діти набули громадянства України. Зараз посольство працює з цими жінками та дітьми. Списки передані єгипетській стороні й погоджені.

В України все готове для евакуації, каже посол. Співробітники українського посольства у Єгипті готові зустріти людей будь-коли, перевірити документи — чи потрібно їх поновити тощо.

"Проблема в тому, що йде пінг-понг. Єгиптяни кажуть, що ХАМАС з боку Сектору Гази не пускає, а ХАМАС каже, що єгиптяни не пускають. Де правда, незрозуміло".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ