Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фестиваль Борщу у Польщі: українці задонатили понад два мільйони гривень

На Фестивалях Борщу у Польщі зібрали 2 097 390 грн. Заходи проходили у дев’яти польських містах, їх відвідало понад 15 тисяч українців, для яких зварили 2200 літрів борщу.

Найбільше донатів вдалося зібрати у Варшаві — 575 000 грн за один день. 

Серія фестивалів проходила з квітня по червень 2023 року, організувала його польська Фундація Gremi Personal. Фестиваль став найбільшим заходом за кількістю українців у Польщі.

“Збір донатів — важлива частина нашого фестивалю. Але несподівано для нас, наші заходи стали головним місцем зустрічей українців у Польщі. Ми відкрили рецепт єднання. Люди приходять, щоб поспілкуватися, обговорити новини. І ми бачимо, як для них важливо робити будь-який можливий внесок у Перемогу, чи то донат чи волонтерська робота" — каже Євген Кириченко, засновник “Фундації Gremi Personal”
Левова частка зібраних грошей пішла на закупівлю життєво важливої тактичної медицини. Але це не єдиний напрямок допомоги. Останній Фестиваль Борща дав можливість купити два дрони “Mavic” вартістю 90 тисяч гривень за кожний, які допомагають нашим військовим у контрнаступі на Запорізькому напрямку.

Донати, зібрані у Варшаві пішли на ліквідацію руйнування на Херсонщині — це допомога людям похилого віку, багатодітним сім'ям та іншим мешканцям міста Херсон у відновленні постраждалого житла.

“Вода пішла, але залишилися затоплені підвали та льохи. Багато клопіту доставляє шар мулу, а його очищення не просте завдання. Десь доводиться розбирати завали, десь відновлювати стіни. При цьому важка техніка  ДСНС може проїхати не до всіх постраждалих куточків. Міні трактор, причіпи, мийні, транспртери та інша техніка — це тільки частина того, на що українці зібрали у Варшаві”, — додає Світлана Хачатрян, менеджерка проєктів Фундації. 

Фестивалі Борщу у Польщі — безперервний процес і проводитиметься до повної перемоги. Українці збиралися вже у Варшаві, Гданську, Познані, Катовіце, Слупську, Бидгощі, Млаві, Домброва-Гурніче, на черзі — Лодзь, Краків, Гданськ (повторно).

«Фестиваль Борщу — прямий доказ того, що попри війну необхідно проводити публічні заходи — вони не тільки об’єднують українців, а й приносять реальну користь у нашій боротьбі проти окупантів», — переконаний Євген Кириченко.

У Фундації також додають, що під час Фестивалів найбільше привертають увагу експонати з Музею Воєнних Трофеїв у Гданьску. Уламки підбитої російської техніки, які надсилають до музею українські військові, служать одночасно фотозоною. За донат учасники фотографуються з уламком російського ударного гвинтокрила К-52, шматком нічного прицілу «Малиш», тубусом від реактивного піхотного вогнемету “Шмель” та іншими трофеями. 

Довідка:

Фундація Gremi Personal є проєктом компанії Gremi Personal, яка спеціалізується на працевлаштуванні українців у Польщі. Засновником компанії є українець Євген Кириченко. Повномасштабне вторгнення росії на територію України стало передумовою для створення фонду, головною метою якого є забезпечення потреб ЗСУ. Від 24 лютого 2022 року на захист України було перераховано понад 40 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ