Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фестиваль «CinEast» у Люксембурзі цьогоріч відбудеться в підтримку України

6 жовтня в Люксембурзі розпочався «CinEast». Це один з наймасштабніших щорічних кінофестивалей країн Центральної та Східної Європи, що проводиться з 2008 року й цьогоріч святкує 15-ту річницю.

Як інформують в Мінкультури, За 18 днів фестивалю будуть представлені близько 50-65 повнометражних та 30 короткометражних художніх, документальних та анімаційних фільмів, пройде понад 100 показів у десятках кінотеатрів Люксембургу та інших міст.

На знак солідарності з постраждалими внаслідок війни в Україні та з українською громадою в Люксембурзі, CinEast підготував спеціальну українську програму, аби підкреслити значення українського кінематографу, а також обізнаності про ситуацію в Україні. Спеціальна українська програма включає не тільки демонстрацію фільмів, але й фотовиставки, концерти, благодійний проєкт. В рамках CinEast4Ukraine частина суми з покупки квитків піде на придбання карети швидкої допомоги для постраждалих від війни в Україні.

«Сьогодні вкрай важливо посилювати проти росії й культурні санкції, ще наполегливіше працювати над призупиненням співпраці з російськими митцями. Вдячні, що значна частина світової кіно спільноти бойкотує російські кіно та кіноіндустрію. Українське кіно навпаки, попри випробування війною, представлено практично на кожній міжнародній платформі. Воно розвивається, стає доступнішим для міжнародної аудиторії. Кіномистецтво має глобальний вплив. Кіно допомагає висвітлювати правдиві факти про нинішню війну в Європі, про роль українців, які стали щитом Європи від сил зла. Україна, попри жахливий контекст війни, справедливо повертається до європейського культурного простору, до якого за своїми природою та сенсами належить ментально та історично», – розповів  Міністр культури Олександр Ткаченко.

Фестиваль –  важлива подія в житті Європейських країн. До нього залучені кінорежисери, музиканти, культурні діячі з 21 країни Центрально-Східного регіону (Албанія, Білорусь, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Естонія, Грузія. Угорщина, Косово, Латвія, Литва, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Україна). Найвища оцінка конкурсу  – Гран-прі від міжнародного журі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ