Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФІФА: Суркіс до завершення Євро-2012 з посади президента ФФУ не піде

У понеділок, 24 січня, ФФУ отримала лист з підписом генерального секретаря ФІФА Жерома Вальке.

У даному документі ФІФА вимагає забезпечення незмінності чинного Виконавчого комітету ФФУ до закінчення терміну його законних повноважень. ФІФА не визнаватиме жодного іншого керівництва ФФУ, пише сайт організації.

Також ФІФА вимагає від ФФУ підтвердити до 4 лютого 2011 р., що члени ФФУ припинили будь-яку діяльність, спрямовану на організацію виборів до завершення терміну повноважень керівництва ФФУ у 2012 році, повідомив Чемпіон.

Публікуємо повний лист:

"Шановний пане Бандурко,

Ми посилаємося на лист від 11 січня 2011 від вашого Першого Віце-президента пана С.Стороженка, який інформує нас про вимогу 38 колективних членів Федерації футболу України скликати позачергову генеральну асамблею з головним питанням порядку денного про висловлення вотуму недовіри Президенту ФФУ. У цьому зв'язку ми отримали очевидні докази того, що деякі з цих членів прийняли рішення вимагати скликання такої позачергової генеральної асамблеї внаслідок того, що на їх делегатів було здійснено сильний тиск з боку урядових представників та інших осіб, сторонніх по відношенню до ФФУ.  Окрім того, деякі засідання членів було проведено не у відповідності до правил та регламентних документів ФФУ.

Цей процес почався під час ХІІ Конгресу ФФУ 15 грудня 2010 р.,  присутня на якому делегація ФІФА/УЄФА стала свідком спроби порушення статуту ФФУ, зміни порядку денного конгресу та включення питання про відставку діючого керівництва ФФУ, вчиненої в процедурно незаконний спосіб. Внаслідок цих подій ФІФА прийняла рішення про ретельний моніторинг ситуації та зібрала матеріали, що документують втручання представників державної влади у діяльність членів ФФУ (тобто регіональних федерацій, асоціацій). Таких висновків ФІФА дійшла на підставі прямої інформації з незалежних джерел, засобів масової інформації та від учасників подій.

У цьому зв'язку ми хотіли б нагадати вам, що згідно з Ст.13 пар.1 (d) Статуту ФІФА, члени ФІФА зобов'язані забезпечувати дотримання їхніми власними членами вимог Статутів, регламентних документів, директив та рішень органів ФІФА. Особливо слід наголосити, що відповідно до ст.13 пар 1 (g) та ст.17 Статуту ФІФА, члени ФІФА повинні керувати своїми справами незалежно  та без поза будь-яким впливом  з боку будь-яких третіх осіб. ФФУ, як асоціація-член ФІФА, зобов'язана забезпечити незалежність своїх членів від урядового  втручання у футбольне демократичне самоврядування. У даному процесі цього не було дотримано, і ФІФА встановила, що вимога скликання позачергової генеральної асамблеї була висунута внаслідок втручання з боку урядових та інших кіл.

Крім того, наявні очевидні ознаки того, що з урахуванням нинішнього контексту втручання не припиниться. Зважаючи на це, ФІФА вимагає, щоб ФФУ забезпечила незмінність свого діючого Виконавчого комітету до закінчення терміну його законних повноважень у 2012 р. ФІФА не визнаватиме жодного іншого керівництва, яке з'явилося б в результаті процесу, спотвореного втручанням.

Більш того, ми вимагаємо від ФФУ:

1.  підтвердити, що члени ФФУ припинили будь-яку діяльність, спрямовану на організацію виборів до закінчення строку повноважень керівництва ФФУ у 2012 р.; і, у зв'язку із цим,

2.  надати підтвердження від уповноважених керівних органів членів ФФУ того, що вони виконуватимуть цю вимогу.

У випадку невиконання вищевикладених вимог до 4 лютого 2011 р., ми передамо справу до Надзвичайного Комітету ФІФА з вимогою застосування відповідних санкцій згідно зі ст.14 Статуту ФІФА (призупинення).

Ми хотіли б підкреслити прямі наслідки, які може мати призупинення [членства] для майбутнього українського футболу. Серед іншого це буде означати, що жодна з українських команд будь-якого виду (у тому числі клуби) не зможуть мати жодних спортивних контактів з членами ФІФА (див ст.14 пар.3 Статуту ФІФА).

З повагою,

Генеральний секретар ФІФА

Жером Вальке

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ