Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні впроваджено нові технології для бронювання військовозобов’язаних

Процес бронювання через портал «Дія» включає кілька етапів для офіційного забезпечення працівників установ і організацій, які мають право бронювати своїх працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 року № 650 запроваджена  кілька ключових нововведень, спрямованих на цифровізацію та полегшення процесу бронювання. Зокрема, з 17 липня на порталі «Дія» з’явилася нова функція – сервіс бронювання військовозобов’язаних. Попередньо проведене закрите бета-тестування підтвердило успішність системи, під час якого заброньовано 929 працівників.

Процес бронювання через портал «Дія» включає кілька етапів для офіційного забезпечення працівників установ і організацій, які мають право бронювати своїх працівників. 

Мінекономіки формує та веде Єдиний перелік органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для бронювання військовозобов’язаних (далі - Єдиний перелік), до якого включаються державні органи, підприємства, установи. Після включення до Єдиного переліку на порталі керівник компанії подає списки працівників для бронювання, засвідчуючи заяву електронним підписом. Система має доступ до інших реєстрів, де бере інформацію. Опісля керівник отримує повідомлення включення до цього реєстру. У випадку позитивного рішення працівник переходить на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання та вважається заброньованим. Інформація про бронювання з'являється в застосунку «Резерв+».

Після цього підприємство подає список своїх працівників для бронювання затверджений електронним підписом керівника. В разі позитивного результату засобами Реєстру військовозобов’язаних, автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.
 
"Причини відмов у бронюванні є мінімальними. Це може статися, наприклад, якщо працівник вже заброньований або його відомості в Реєстрі військовозобов’язаних відсутні або в Реєстрі немає відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою. Головним критерієм є визначення підприємств, установ, організацій такими, що є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період." - підсумував Тарас Грень, керівник апарату Львівської ОВА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ