Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фільм “Атлантида” став національним претендентом на “Оскар” від України

Український Оскарівський комітет обрав драму Валентина Васяновича “Атлантида” національним претендентом на премію Американської кіноакадемії “Оскар” в категорії “Міжнародний повнометражний фільм”, повідомляють у пресслужбі Держкіно.

Цього року цього року участь у національному відборі брали 3 фільми, всі вони були створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно: драма “Атлантида” режисера Валентина Васяновича, лірична комедія “Мої думки тихі” режисера Антоніо Лукіча та документальна стрічка “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик.

Події фільму Валентина Васяновича розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

Світова прем’єра “Атлантиди” відбулася на Венеційському кінофестивалі у секції “Горизонти”, де картина здобула історичну для України перемогу. Українська прем’єра стрічки відбудеться вже 26 вересня, в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського міжнародного кінофестивалю.

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду “Повернись живим” Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Зйомки фільму проходили у Маріуполі та Києві.

Продюсерами фільму виступають Валентин Васянович, Ія Мислицька (“Плем'я”, “Присмерк”) та Володимир Яценко (“Додому”, “Дике поле”). Міжнародною промоцією займається бельгійська компанія Best Friend Forever. Виробництво фільму здійснила “Студія Гармата фільм” за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Прокатник стрічки — кінокомпанія Arthouse Traffic.

“Атлантида” вже має широкий міжнародний успіх — фільм показали на понад 50-ти фестивалях, де окрім Венеційської перемоги, він отримав ще чотири Гран-прі. Стрічку придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. Окрім того, “Атлантида” увійшла у довгий список Премії Європейської кіноакадемії.

93-я церемонія вручення премії “Оскар” за досягнення у галузі кінематографу за 2020 рік відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі.

В український прокат “Атлантида” вийде 5-го листопада 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ