Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

«Financial Times»: Львів привабливий для інвестицій

«Financial Times»: Львів привабливий для інвестицій. У Львові створена позитивна атмосфера для ведення бізнесу.

Курт Волкер переконався, що на Путіна діє тільки силовий аргумент. Президент Франції хоче створити армію ЄС. Україна має технічну можливість витурити РФ із Радбезу ООН, щоби не перешкоджала Україна у прогресивному поступі. Допоки Саакашвілі донкіхотствує в Україні, на його батьківщині настала диктатура, а на Москві витрачають останні валютні «заначки».

Мер Львова створив позитивну бізнес-атмосферу

Під час цьогорічної конференції «YES» (Ялтинська європейська стратегія), яка відбулась у Києві,  Даніель Білак, директор «Ukraine Investment Promotion Office», поспілкувався у кулуарах із американськими журналістами. Він розповів, що Західна Україна інвестиційно зросла здебільшого завдяки кластеру з виробництва автомобільних деталей, який зараз переїжджає і в центральну Україну. Західний регіон залучив інвестиції в розмірі 500 млн євро від 20 компаній із Західної Європи, США і Японії, а в новостворених підприємствах працюють орієнтовно понад 40 тисяч осіб. Майже кожний автомобіль, складений на конвеєрі у Німеччині, збирають із деталей, вироблених в Україні на філіалах таких постачальників як «Sumitomo», «Fujikura» і «Leoni».

Точку зору Даніеля Білака стосовно інвестиційної привабливості Львівщини поділяє Євген Шевченко, виконавчий директор «Carlsberg Ukraine». Він розповів, що в Україні на пивоварних заводах «Carlsberg» працює 1500 осіб, з яких 400 – у Львові. Кожне робоче місце пивоварні створює додаткових 15 робочих місць у суміжних галузях, таких як транспорт і сільське господарство зокрема.

Даніель Білак зазначив: «Пан Андрій Садовий створив дуже позитивну атмосферу у Львові, особливо у сфері сервісних служб. Це дуже привабливе місто, яке тепер має власні бренди пива, шоколаду і кави, а також розвинену культуру мережі кафе, що нагадує Краків».

Проте, вважає директор «Ukraine Investment Promotion Office», західний  регіон України вже став жертвою власного успіху, адже багато висококваліфікованих місцевих працівників поїхали в Польщу, оскільки в червні українцям надали безвізовий доступ в ЄС. Такий висновок Даніеля Білака не є вірним, тому що безвіз не дає права офіційно працевлаштовуватись в ЄС, а українці почали працювати в Європі маже відразу після розпаду СРСР.

РФ необхідно витурити з Радбезу ООН

Незабаром Радбез ООН вирішуватиме долю миротворців на Донбасі. З огляду на це, виникає закономірне питання: що в Радбезі ООН робить РФ? Таке питання дуже гостро постало після інтерв'ю президента України американським ЗМІ, коли Петро Порошенко заявив, що «…введення миротворчих сил ООН на Донбас стане можливим після згоди п'яти постійних членів Ради Безпеки, включаючи РФ».

Сьогодні варто з’ясувати, як саме оця РФ отримала своє місце в Радбезі ООН, – зазначив журналіст Андрій Цаплієнко. Він розповів, що насправді РФ ніколи не була правонаступницею СРСР. Аби успадкувати права будь-якого союзу, федерації або конфедерації, треба отримати згоду всіх учасників державного утворення. Якщо хтось не згоден, правонаступника нема.

«Не засиділась бува  РФ у Радбезі ООН? У статті 23 (пункт 1) Статуту ООН перераховані постійні члени Ради Безпеки. Російської Федерації там нема. І більшість буде здивована, дізнавшись, що там до сих пір фігурує Союз Радянських Соціалістичних Республік і нема ніякої Росії», – написав Цаплієнко.

Тепле місце в РБ ООН РФ сама собі створила наприкінці 1991 року, коли взяла на себе борги неіснуючого СРСР в обмін на відмову від зарубіжних активів із боку інших «республік-сестер». Однак це був обмін зобов'язаннями, але не обмін правонаступництвом.

24 грудня 1991 тодішній президент РФ Борис Єльцин скерував Генсеку ООН лист, в якому повідомив, що членство Радянського Союзу в ООН і в його Раді Безпеки продовжить Руска Федерація, але за умови згоди одинадцяти країн-учасниць СНД. Трюк полягав у тому, що Руска Федерація зобов’язалась посідати місце СРСР в РБ ООН тільки тимчасово, поки колишні республіки Союзу не отримають свої власні представництва в ООН. Саме так було зафіксовано в Алма-Атинській декларації, яка узаконила кінець СРСР.

«А якщо хоча б одна з одинадцяти країн, які підписали Алма-Атинську декларацію, поставить питання про припинення тимчасового представництва СРСР? А якщо це буде не одна країна? Думаю, знайдуться бажаючі – Україна, Молдова, Азербайджан. Може, настав час РФ перестати користуватись і зловживати правом вето, яке їй не належить?», – допитується Андрій Цаплієнко.

Логічне питання Андрія Цаплієнка перефразуємо інакше: можливо, урешті-решт, настав догідний час для української дипломатії активізуватись у цьому питанні й навести юридичний лад у Раді Безпеки ООН? Можливо президент України спонукає до такого героїчного подвигу своїх підлеглих, а не буде уповати на совість Москви під час голосування?

Не базікай!

МВС України забило на сполох: підступна Московія готує проти України масштабну атаку. Зорян Шкіряк, радник керівника МВС України, повідомив, що чільним державним чиновникам України загрожує чималий ризик. Спецслужби Путіна готують масштабну телефонну тролінг-атаку руских пранкерів супроти  вищих держчиновників нашої країни.

Потенційними «об’єктами» кремлівських зловмисників можуть стати парламентарії, працівники управління системи МВС, державні чиновники різного рівня, адвокати і судді, представники преси, громадські діячі, а також інші публічні особи.

Зорян Шкіряк зазначив: «Їхнє завдання – втягти особу в будь-який спосіб у дискусію. Природно, що при цьому буде зроблений запис розмови із ймовірністю подальшої компіляції та виготовлення фальсифікації чергових інформаційних «вкидів». Метою такої провокації з боку ФСБ є спроба дискредитації влади України, Кабміну, парламентаріїв, активістів тощо. Москвини всіляко будуть намагатись довести всьому світові, що «бандерівська» Україна нездатна бути самодостатньою державою».

РФ поважає тільки один аргумент – силу

Усвідомлення факту, давно підтвердженого в Україні, прийшло до американців із запізненням. Спеціальний представник США Курт Волкер визнав, що рускі стають договороздатними і більш-менш адекватними  тільки у випадку, якщо попередньо отримають кілька добрячих зуботичин. Отож непокарана агресія Кремля у 2008 році зруйнувала не тільки світову систему безпеки і післявоєнних кордонів, а й позбавила міжнародне товариство шансів несилового впливу на країни, які мають ядерне озброєння і погрожують його застосувати. Попередня адміністрація малодушного Барака Обами боягузливо не визнавала цього очевидного факту, проте сьогодні Білий Дім уже говорить про нього відверто.

Українські експерти вважають, що в поєднанні з актуальними ядерними проблемами Ірану і Північної Кореї, питання московської агресії проти України та його  вирішення стало для США безальтернативним.

Усвідомлення у США факту, що Кремль є таким самим терористом як Іран і КНДР   – це великий світоглядний поступ, після якого повинні бути прийняті певні рішення, одне з яких –  надання Україні летального озброєння, а також роззброєння РФ і взяття під міжнародний контроль її мілітарної складової. Інакше Москву не втихомирити.

Путіну готують трансатлантичну відповідь

Країни Заходу все більше відчувають натиск дезінформації й пропаганди з боку РФ, а щоб ефективно протистояти йому, потрібна спільна відповідь усієї трансатлантичної спільноти. Так вважає Александер Вершбоу, екс-заступник генсека НАТО, а нині дослідник Центру Брента Скоукрофта з питань міжнародної безпеки.

Експерт розповів, що систему московської дезінформації,  як явище, яке сьогодні Кремль активно застосовує, створив іще КДБ у часи Сталіна. Проте тільки при Путіні руску брехню, як зброю, на Москві зуміли вдосконалити, а її застосуванням і рівнем агресивності перевершити творців-сталіністів. Рускі застосовують дезінформацію, щоби створити розкол усередині НАТО і ЄС, знищити довіру громадян у західні цінності та демократичні інституції.

Колишній заступник генсека НАТО також зазначив, що рускі цинічно «підігрівають» тему міграції, намагаються посилити страх перед тероризмом, щоби підтримати на Заході радикальні партії На своїх маріонеток на Кремлі  покладають сподівання, що вони зуміють підважити стабільність урядів, які зайняли тверду позицію проти РФ. Александер Вершбоу переконаний, що для посилення відповіді на дезінформацію Кремля потрібно застосовувати набагато більше ресурсів і власних зусиль.

Макрон запропонував багато цікавого

У відповідь на постійну військову загрозу Москви, президент Франції закликав об'єднати всі сили оборони країн ЄС в єдину армію союзу, прийняти загальний оборонний бюджет і військову доктрину. Таку пропозицію Еммануель Макрон зробив під час виступу перед студентами Сорбонни. Французький лідер вважає, що загальноєвропейська армія повинна з'явитися до 2020 року як  додаткова складова у збройних силах НАТО.

Заторкнувши міграційні проблеми в ЄС, президент Макрон наголосив на необхідності створення єдиного європейського агентства у справах біженців, щоби спростити процедуру їх прийому, а також почати поетапне формування прикордонної поліції ЄС.

Говорячи про економіку ЄС, Макрон заявив, що не бачить іншого шляху посилення фінансової системи Європи, окрім як зміцнення єдиної валюти – євро. Він також запропонував запровадити єдину систему корпоративних податків і визначити мінімальну заробітну платню для кожної країни ЄС.

Гастролерові Міхо пора додому – боротись із диктатурою

Всі демократичні перетворення в Грузії, якими так нахвалявся Міхеіл Саакашвілі, пішли прахом. Парламент Грузії прийняв у завершальному читанні поправки до конституції. Тепер, за новою конституцією, від 2023 року в Грузії будуть скасовані всенародні вибори президента, лідера країни вибиратиме спеціальна колегія із 300 грузинських достойників.

Внести поправки у конституцію запропонувала правляча партія «Грузинська мрія». Натомість опозиційні депутати не задоволені реформою і твердять, що тепер президент Грузії перетвориться на символічну маріонетку.

Ось і гаплик: на Москві майже закінчилась валюта

Підвищення світових цін на нафту не посилило курс «дерев’яного» рубля – на Москві завершується валюта. Останнім часом, незважаючи на скорочення видобутку нафти в країнах ОПЕК на 12%, що призвело до підвищення ціни до $60 за барель, курс рубля суттєво не зміцнився. Ейфорія на нафтовому ринку привела до зміцнення рубля тільки на 36 копійок або 0,8%, а з початку тижня курс пішов донизу.

Експерти кажуть, що на причину падіння купівельної спроможності й так слабкого рубля впливає відтік на Москві американського долара. І наводять фатальні для Кремля дані: станом на початок серпня у банківській системі РФ було всього $1800 млн вільної валютної ліквідності. Тільки за поточний рік кількість валюти у банківській системі РФ зменшилась у сім разів. Як каже народне прислів’я, «Не в коня корм», або «Руским і нафта не в радість».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ