Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фон дер Ляєн: "Перший пріоритет ЄС — це Україна та підтримка України"

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 2023 рік закінчується "чудовими новинами" для ЄС, сусідів та друзів блоку.
Фото: Reuters

Про це політикиня повідомила на полях саміту в Брюсселі.

"Завдяки вчорашньому рішенню Єврорада робить кроки до розширення. І це буде знаковим у нашій спільній історії. Ми вирішили відкрити переговори з Україною та Молдовою, а також надати Грузії статус кандидата", — сказала фон дер Ляєн.

Президентка ЄК зазначила, що відповідне рішення показала, що Європейський союз "дотримується обіцянок", а причини розширення "ніколи не були такими сильними, як зараз".

"У світі, який сколихнуло багато криз, це інвестиція в стабільність, в безпеку, а також процвітання на континенті. І це велика інвестиція в демократії, які залишаються об'єднаними", — наголосила політикиня.

Фон дер Ляєн розповіла, що бюджет ЄС був узгоджений до криз: перед пандемією, повномасштабною війною Росії проти України, енергетичною кризою та інфляцією, спричиненою ними, і кризою на Близькому Сході.

"Ми мобілізували наш бюджет, щоб надавати фінансову підтримку, але зараз підходимо до лімітів нашого бюджету, аби відповідати на ці виклики. Тому в червні Єврокомісія запропонувала підсилення бюджету блоку. Ми заклали дуже чіткі пріоритети. Звісно, перший пріоритет — це Україна, підтримка України", — підкреслила президентка Європейської комісії.

За словами політикині, далі — міграція, підсилення конкурентоспроможності ЄС, зменшення інфляції, боротьба зі стихійними лихами та енергокризою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ