Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

G-7 виступає проти зниження граничної ціни на роснафту

Велика сімка (G-7) хоче зберегти верхню межу ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, що розвіює надії деяких європейських країн щодо посилення західних санкцій цього місяця.
Фото ілюстративне: Shutterstock

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела.

Представники Єврокомісії попередили країни-члени блоку про позицію "Великої сімки", заявивши, що президент Байден минулого тижня в Овальному кабінеті Білого дому сказав президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, що Вашингтон не має бажання змінювати нафтові санкції. 

Прессекретарка Ради національної безпеки США відмовилася давати коментарі з цього приводу. 

Видання пише, що позиція "Великої сімки" може викликати нову напруженість в ЄС щодо схеми обмеження цін на нафту. У березні західні чиновники погодилися переглянути верхню межу ціни на нафту на рівні 60 доларів за барель, а Польща і країни Балтії неодноразово наполягали на тому, щоб вона була нижчою за 60 доларів за барель. Українські урядовці підтримують зниження верхньої межі, сподіваючись на подальше скорочення доходів росії від продажу нафти.

Представники Міністерства фінансів США, які розробили план обмеження цін, заявили, що поточна система обмеження цін досягає двох своїх цілей: збереження доступності російської нафти на світових ринках, водночас зменшуючи доходи Кремля від продажу.

Представники Міністерства фінансів США запевнили, що за необхідності змінять верхню межу задля кращого результату. Наразі американські урядовці намагаються не робити кроків, які можуть поставити під загрозу постачання російської нафти, а отже, підштовхнути світові ціни до зростання

У лютому, другий місяць поспіль, спостерігалося значне зниження доходів росії від продажу нафти та газу, а податкові надходження від енергетики впали майже на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

Дипломати з Польщі та країн Балтії заявили, що вони не знають, як діяти далі, зважаючи на те, що країни "Великої сімки" виступають проти зниження верхньої межі ціни на нафту. Вони сказали, що це питання буде знову обговорюватися країнами-членами ЄС у п'ятницю, 17 березня.

Для того, щоб домогтися зміни верхньої межі ціни, потрібні голоси всіх 27 країн-членів ЄС, а її зниження все одно потребуватиме схвалення "Великої сімки".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ