Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Галина Пагутяк презентувала у Дрогобичі роман про УПА

У відділі історії музею «Дрогобиччина» вже вдруге відбулася творча зустріч з однією із найзнаковіших українських письменниць, талановитою авторкою півсотні книг, перекладачкою, громадською діячкою, Лауреаткою Шевченківської премії Галиною Пагутяк. Про це повідомляє Дрогобицька міська рада.
Фото: Ігор Фецяк
Фото: Ігор Фецяк
Фото: Ігор Фецяк

Уже вдруге широкому загалу письменниця презентувала у музеї перший в українській літературі підлітковий роман про Українську Повстанську Армію – «Нічний подорожній», який є логічним продовженням роману про УПА з промовистою назвою «Око світу».

Модерувала захід старша наукова працівниця відділу історії Марія Головкевич.

Роман «Нічний подорожній» написаний на основі реальних історичних подій, які відбувались на території нинішніх Дрогобицької та Східницької громад у селах Залокоть, Підбуж, Смільна, Сторона та багатьох інших, де потужно розвивався національно-визвольний повстанський рух.

За традицією зустріч розпочали з молитви. За Україну та її Героїв разом з присутніми молився о. Віктор Телегій.

Як наголосила в своєму слові до присутніх Галина Пагутяк, обидва романи мають документально-історичне підґрунтя і написані на основі реальних подій та спогадів живих свідків. І нині у Залокоті мешкає Василь Хомин – один з прототипів головного героя презентованих романів, колишній зв’язковий УПА.

За сюжетом роману – головний герой «Нічного подорожнього» Ілько Даниляк, хоч ще майже дитина, якій довелось узяти в руки зброю, та вже «особо опасний бандіт 15 лєт», який утік із підбузької катівні, застреливши енкаведиста. Підліток усвідомлює, що зброя кожного повстанця освячена на знищення катів… Зв’язковий Ілько є уособленням тієї юної когорти українців, які «носять у собі залізо» – дух національної боротьби, непокори і спадкоємності героїчної слави дідів-прадідів.

Про необхідність і потребу висвітлювати героїчну боротьбу за Україну у романах та повістях і тим самим зберігати історичну пам’ять наголосила у своєму виступі перед присутніми доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки та дошкільної освіти ДДПУ ім. Івана Франка Тетяна Пантюк. Саме своїми романами про УПА і популяризує нашу славну історію боротьби за УССД Галина Пагутяк. За широку просвітницьку діяльність, популяризацію героїчної боротьби УПА керівниця відділу туризму, промоцій та креативних індустрій Ірина Партика від імені Управління культури та розвитку туризму вручила поважній гості подяку.

Наприкінці зустрічі талановита бандуристка Оксана Роман, викладачка Дрогобицької дитячої музичної школи №2 ім. Романа Сороки, мама Воїна-добровольця, подарувала авторці одну з її улюблених патріотичних пісень – «Йшли селом партизани».

Завершили презентацію спілкуванням Галини Пагутяк із присутніми та щирими відповідями та запитання слухачів.

Усі кошти з презентації книг – 4250 гривень – письменниця спрямувала на допомогу Українському Війську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ