Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Газ зі США дешевший, ніж російський

Про те, що отримання американського газу є дешевшим, ніж російського, заявив уповноважений польського уряду Пйотр Наїмський

У газопорті в Свіноусті прийнято 65-й транспорт зрідженого газу. Одночасно, це перше постачання палива на основі 24-річного контракту з однією з американських компаній. Контракт стосується придбання за океаном 39 мільярдів кубометрів природного газу. Як пише Польське радіо, до Польщі вже надходить зріджений газ у межах двох довгострокових контрактів, укладених 2016 року з катарською компанією.

Уповноважений польського уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський звернув увагу, що газ, куплений у США, дешевший від сировини, яка постачається з Росії: «Контракти, які ми підписуємо з різними американськими постачальниками, – вигідні. Звісно, це досить загальна інформація, тому що йдеться про конфіденційність контрактів, але ціна постачання американського зрідженого газу до Польщі майже на третину нижча, ніж ціна аналогічного об’єму газу, придбаного в Росії».

Міністр Пйотр Наїмський додав, що зламним для Польщі під оглядом забезпечення газом буде кінець 2022 року: «І це буде момент, коли ми зможемо прийняти з різних джерел, від різних постачальників газ для Польщі, – у такий спосіб і таку кількість, що звільнятимемося від дотеперішньої монополії російського постачальника».

На основі контракту з американською компанією від 2023 року Польща має щороку отримувати майже 2 мільярди кубометрів газу. Решта палива походитиме з постачання морським гляхом, з польських джерел та Західної Європи – газопроводом Baltic Pipe.

Нагадаємо, компанію Trident Black Sea ексдепутата Держдуми Іллі Пономарьова визнано переможцем конкурсу з розробки на підставі угоди про розподіл продукції (УРП) вуглеводневої ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ