Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Газпром провалив перший європейський аукціон

Перший аукціон «Газпрому» з продажу газу для Європи завершився без жодної угоди. Торги стартували 7 вересня і триватимуть до 10 вересня. Поки що покупці не активні, зазначає РБК, - їх не влаштовує висока ціна.

Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв відмовився називати мінімальну ціну, за якою газ виставлено на торги. Зазначив лише, що вона вища за ціну довгострокових контрактів для поставки газу в Європу. 

«Газпром» просив з покупців у другому кварталі в середньому $251 за 1 тис. куб. м, нагадує видання. У понеділок форвардні контракти на європейських торгових майданчиках на зиму 2015-2016 років укладаються за ціною на рівні $230 за 1 тис. куб. м.

З 7 по 10 вересня - «Газпром експорт» планував продати за новою схемою 127 лотів загальним обсягом 3,2 млрд куб. м газу з поставкою трубопроводом «Північний потік» через чотири пункти в Північно-Західній Європі: Greifswald NEL, Greifswald OPAL, Gaspool VP і Olbernhau II.

На перший електронний аукціон надійшло 43 заявки, відбір пройшли 39 компаній. Однак у перший же день торгів стало ясно, що завищені апетити «Газпрому» і правила торгів, відповідно до яких зниження ціни не допускається, потенційних покупців не приваблюють.

Заступник гендиректора Фонду національної енергетичної безпеки Олексій Гривач вважає, що ще одним каменем спотикання може стати піврічний інтервал поставки. Купувати такий газ ризиковано: ніхто не знає, як поводитиметься ціна на нафту, вона може впасти.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ