Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Генсек ООН опублікував звернення з нагоди 35-ї річниці аварії на ЧАЕС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш відзначив зусилля України, а також Білорусі та РФ з відновлення територій, які постраждали в результаті аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) у 1986 році.
Через 14 годин після вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС фотокореспондент Ігор Костін піднявся на борт вертольоту, котрий облетів епіцентр катастрофи. Метою обльоту була оцінка масштабів трагедії та заміру радіаційного фону. Серія фото Ігоря Костіна "Трагедія Чорнобиля" удостоєна високої нагороди World Press Photo 1987 року

Його послання було опубліковано в понеділок на офіційному сайті ООН.

Зокрема Гутерріш написав:

“Ця річниця - привід віддати належне зусиллям урядів Білорусі, Російської Федерації та України щодо відновлення прилеглих територій, а також відзначити роботу вчених, які ретельно проаналізували дані про трагедію, що виявилося затребуваним в цілях планування на випадок надзвичайних ситуацій і знизило ризики їхнього виникнення”.

Він також нагадав, що страждання людей під час аварії “не повинні бути забуті”.

Генсек додав, що з 1986 року ООН допомагає людям, які проживають на прилеглих до ЧАЕС територіях. Він зазначив, зокрема, що з 2002 року кількість підприємств малого і середнього бізнесу, що працюють в місцях, які безпосередньо постраждали внаслідок аварії, збільшилася с 2 000 до 37 000.

“Тисячі місцевих жителів, громадських діячів і лікарів пройшли підготовку з питань можливих загроз їхньому здоров’ю та отримали уявлення про необхідність ведення здорового способу життя”, - наголосив генсек.

Гутерріш також наголосив на важливості досвіду співпраці державної влади з різними громадськими інститутами щодо ліквідації наслідків аварії в умовах сьогоднішнього дня. “Нам вдалося стримати поширення радіації після Чорнобильської катастрофи завдяки спільним зусиллям національних урядів, наукової спільноти, громадянського суспільства та інших структур, які працювали заради загального блага. Все це дало нам досвід для реалізованих сьогодні зусиль по боротьбі з пандемією COVID-19”, — підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ