Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Генштаб: Роз'яснення щодо отримання статусу учасника бойових дій

Оприлюднена телеканалом “2+2” інформація щодо складності в отриманні статусу учасника бойових дій військовослужбовцями та добровольцями за участь в антитерористичній операції не відповідає дійсності, - прес-служба Генштабу України.

Стосовно питання: “Чому бійцям й досі після АТО важко отримати статус учасника бойових дій?” повідомляємо наступне.

За період проведення АТО в країні удосконалено законодавчу та нормативно-правову базу з питань надання статусу УБД. Законодавча та нормативно-правова база з питань надання статусу УБД на теперішній час повністю регламентує діяльність Міністерства оборони України та Збройних Сил України в питаннях надання статусу УБД.

Не врегульованим на законодавчому рівні залишається питання надання статусу УБД добровольцям добровольчих формувань, які не увійшли до складу Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України. Врегулювання зазначеного питання належить до компетенції Міністерства соціальної політики України.

Законодавча та нормативно-правова база з питань надання статусу УБД:

Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” – визначає категорії осіб, які визнаються учасниками бойових дій, у тому числі й за безпосередню участь в АТО, та встановлює їм пільги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. 
№ 413 “Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення” – визначає порядок надання статусу учасника бойових дій, його позбавлення та встановлює документи, які подаються на розгляд комісій.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р. 
№ 302 “Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранам війни” – затверджує опис нагрудного знаку Ветеран війни-учасник бойових дій, бланк посвідчення учасника бойових дій та визначає порядок їх видачі.

Наказ Міністерства оборони України від 07.05.2015 № 200 “Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості” – встановлює комісії, які утворюються в Міністерстві оборони України, для розгляду документів та надання статусу учасника бойових дій, регламентує їх діяльність та деталізує порядок видачі посвідчень, нагрудних знаків та листів талонів.

В Міністерстві оборони України утворено 31 комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

На Комісії покладено функції розгляду документів осіб про участь в АТО для надання їм статусу УБД:

комісії Міністерства оборони України розглядають документи та надають статус УБД військовослужбовцям і працівникам Збройних Сил України, які проходять службу в частинах безпосереднього підпорядкування Міністерству оборони України;

комісія Генерального штабу Збройних Сил України – розглядає документи та надає статус УБД військовослужбовцям і працівникам Збройних Сил України, які проходять службу в частинах безпосереднього підпорядкування Генеральному штабу Збройних Сил України;

комісії Командувань Сухопутних військ, Повітряних Сил, Військово-Морських Сил – розглядають документи і надають статус УБД військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України, які проходять службу в підпорядкованих частинах;

комісії обласних військових комісаріатів та комісія Київського міського військового комісаріату – розглядають документи і надають статус УБД громадянам, які приймали участь в АТО та з різних причин не встигли отримати статусу УБД за період проходження служби.

Відповідно до чинного законодавства учасниками бойових дій визнаються:

військовослужбовці та працівники Збройних Сил України та посадові особи інших військових формувань, які утворені відповідно до законів України;

особи добровольчих формувань, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України або інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань.

Для надання статусу учасника бойових дій командир військової частини зобов’язаний у місячний термін після завершення виконання ним завдань АТО подати за підпорядкованістю до відповідної Комісії наступні документи:

довідка про безпосередню участь особи в АТО, забезпеченні її проведення (додаток 1 до Порядку);

витяг з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення до виконання завдань антитерористичної операції;

витяги із наказів (по стройовій частині) про вибуття (прибуття) до військової частини після виконання завдань АТО;

витяги із наказів (по стройовій частині) першого заступника керівника Антитерористичного центру (командира оперативно-тактичного угруповання) про прибуття для виконання завдань АТО та вибуття до місця постійної дислокації;

копії посвідчень про відрядження (у разі їх наявності);

копії документів про отримання поранень (у разі їх наявності);

згода на збір та обробку персональних даних;

копія першої сторінки паспорта громадянина України (з метою уникнення помилкового написання прізвища, імені та по-батькові).

Крім того, Комісією приймаються до розгляду також інші документи, визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413, які підтверджують участь в АТО.

Розгляд документів громадян щодо отримання статусу учасника бойових дій здійснюється Комісією на протязі місяця з дня їх отримання.

У разі прийняття позитивного рішення щодо надання статусу учасника бойових дій відповідні посвідчення видаються військовослужбовцям, працівникам Збройних Сил України та добровольцям, підрозділи яких увійшли до складу Збройних Сил України

Враховуючи зазначене вище, у Збройних Силах України функціонує чітка система надання статусу учасника бойових дій громадянам, які приймали участь в АТО у складі підрозділів Збройних Сил України.

Разом з тим, слід визнати, що є поодинокі випадки затримки надання статусу учасника бойових дій окремим особам.

Насамперед це пов’язано з поданням на розгляд комісій або неповного комплекту документів, або документів з суттєвими помилками в персональних даних особи. На виправлення помилок в документах особи або отримання підтверджуючих документів про участь в АТО витрачається додатковий час, пов’язаний з офіційним листуванням.

В таких випадках у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України надання статусу УБД окремим особам вирішується індивідуально. Відповідальні посадові особи кадрових органів супроводжують військовослужбовця (військовозобов’язаного) до отримання ним статусу УБД та відповідного посвідчення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ