Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Голова УІНП взяв учать у відкритті цвинтаря воїнів Армії УНР у Польщі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Голова УІНП взяв учать у відкритті цвинтаря воїнів Армії УНР у Польщі

21 серпня у польському місті Ланьцут відбулося урочисте відкриття відновленого кладовища, де поховані воїни УНР. Про це інформує прес-служба УІНП.

Захід присвятили до кількох важливих дат: Дня Незалежності України, 100-річчя Варшавської битви та битви під Замостям. В урочистостях взяли участь голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, Посол України в Польщі Андрій Дещиця, а також представники польської влади, зокрема, віцемаршалек Сейму Ришард Терлецький, віцемаршалек Сенату Марек Пенк, керівник Офісу з питань ветеранів та репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик, заступник директора Східного департаменту МЗС Польщі Томаш Орловський, а також представники влади Підкарпатського воєводства, дипломатичного корпусу та української громади.

"Відновлення цього військового поховання у Ланьцуті в столітню річницю Варшавської битви є не лише глибоким символічним актом, але і торжеством людяності та відповідального пам‘ятання. Тоді ці інтерновані вояки загинули від хвороб та поранень після перемоги над комуністами, після того, як спільно із поляками захистили Європу від «червоної чуми», але також і після того, як втратили свою країну, надію на власну державність. Ця церемонія є живим свідченням того, що їх зусилля були не даремними. Сподіваюся, що ця історія стане спонукальним прикладом для інших громад та органів влади, особливо щодо тих місць, де пам‘ятники були понівечені та досі лишаються невідновленими", - наголосив Дробович на урочистій церемонії.

Також голова УІНП подякував міській владі Ланьцута та Послу України в Польщі за плідну співпрацю, завдяки якій пам‘ять про похованих вшанована гідно. 

Священнослужителі Української греко-католицької церкви та військові православні капелани з України відслужили молебень у пам'ять про загиблих українців. Вони вручили українські церковні нагороди особам, які доклали зусиль до відновлення українського військового кладовища в Ланьцуті. Згодом, українці та поляки поклали вінки до монумента воякам УНР на кладовищі та спільно посадили на цвинтарі калину.



Довідково: вирішальна битва Радянсько-польської війни 1919—1921 років, у результаті якої Польська Республіка зуміла відстояти незалежність, завдавши поразки Червоній армії. Союзником польських військ були українські військові з'єднання УНР. Саме оборона Замостя, якою командував полковник Армії УНР Марко Безручко стала ключовою у перемозі польських військ над більшовиками. 

Фото: Владислав Куценко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ