Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

​Голову Верховного суду Князєва затримали, а разом із ним адвоката-посередника

Голову Верховного суду Всеволода Князєва затримали, а разом із ним адвоката-посередника.

Про це повідомив журналіст Олег Новіков. 

НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва через можливе одержання неправомірної вигоди. 

"Цього разу детективи НАБУ і прокурори САП вирішили затримати суддю. Хоча раніше через практику Вищої ради правосуддя це припинили робити навіть під час або одразу після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. Затримали на підставі ст. 208 КПК.

Як встановило слідство, існував так званий бекофіс, яким було адвокатське обʼєднання. Цей офіс виконував функцію посередництва між тим, хто дає неправомірну вигоду, і отримує. Зафіксований епізод в інтересах олігарха Костянтина Жеваго", — пояснив Новіков.

Оновлено. Як повідомляє пресслужба антикорупційного бюро, 15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного Суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн дол.

Неправомірна вигода розміром у 2,7 млн доларів США для Голови Верховного Суду та адвоката може бути частиною ширшої схеми корупційного тиску на суди. Про це заявили на спільному брифінгу керівник САП Олександр Клименко та директор НАБУ Семен Кривонос.

Виявити схему вдалося завдяки проникненню детективу НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. А епізод із «винагородою» для Голови Верховного Суду пов’язаний з ухваленням судом рішення в інтересах власника групи «Фінанси і кредит».

Зараз тривають слідчі дії, метою яких є виявлення як всіх фігурантів конкретного епізоду, так і діяльності злочинного угруповання в цілому. На думку Олександра Клименка, там ця злочинна схема могла впливати й на інші суди України, тому її важливо було зупинити тут і зараз.

Попередня правова кваліфікація – ч.4 ст 368 ч.4 ст.369,  КК України. Вирішується питання про повідомлення про підозру.

Подробиці справи від НАБУ

Після отримання інформації  про існування злочинного угруповування у сфері судової гілки влади та її вищого керівництва детективи бюро реалізували операцію під прикриттям. Завдяки оперативному проникненню в злочинне угрупування вдалося викрити та задокументувати ряд епізодів діяльності злочинної організації.

Зокрема, внаслідок проведеного комплексу оперативно-технічних заходів бюро здобуло інформацію про контакти бізнесмена-власника групи «Фінанси і кредит» з одним з адвокатів-керівників адвокатського обʼєднання. В ході розслідування з’ясувалося, що адвокатське об’єднання використовувалося для маскування злочинної діяльності. Під виглядом адвокатських послуг та юридичного супроводу, учасники угруповання домовлялися із суддями про ухвалення рішень в інтересах їхніх «клієнтів» (фізичних або юридичних осіб) за певну «винагороду».

Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для подальшого прийняття судового рішення в інтересах бізнесмена.

За кілька днів після встановлення контакту, 15 березня, мало відбутися засідання по справі, але його було перенесено на виконання попередньої домовленості. Записи розмов підтверджують домовленість такого перенесення, зі слів фігурантів, на термін від двох тижнів до місяця. Також зафіксовано прохання підтвердити «готовність» до такого перенесення, до збору повної суми хабаря.

Після того відбувалася поступова передача коштів від бізнесмена до адвоката і, нарешті, на початку квітня вся сума була зібрана та покладена у банківське сховище для зберігання.

19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена, а вже 1 травня Голова ВС надав вказівку іншим учасникам угруповання щодо сум та порядку розподілу між деякими членами Великої Палати, які брали участь в ухваленні відповідного рішення.

3 травня була передана перша частина коштів, а 15 травня відбулася передача другої частини.

Під час проведення невідкладних слідчих дій, було вилучено частину предмета злочину, в тому числі під час обшуку в головного фігуранта та інших учасників злочинного угрупування.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ