Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Горілку "Бандерівська западенка" ящиками купують для… Донбасу і Криму

Ті, кому бракує «патріотичного» настрою, можуть його собі підняти, перехиливши келишок «Бандерівської западенки», - пише "Високий замок".

Ця горілка, у назві якої використано ім’я лідера Організації українських націоналістів і назву створеного ним руху опору, нещодавно з’явилася у торговій мережі та кнайпах Львова. І не залежується там, хоча за одну пляшку треба викласти 42-50 грн. Часто беруть її і як сувенір із Західної України. Рядок на червоно-чорній («бандерівського» кольору) етикетці вказує, що напій представляє саме цей регіон.

Бармен Марія із невеличкого кафе «Тиса-плюс» на вулиці Стрийській розповідає:

– За місяць реалізували ящик «Бандерівської западенки». Відвідувачі із цікавістю приглядаються до цієї пляшки. Наш шеф, коли їде до когось у гості, теж бере як презент цю горілку.

Виробляють «націоналістичну» оковиту на Івано-Франківщині, батьківщині провідника ОУН. Розробила бренд і займається його просуванням фірма, назва якої нагадала нам назву радянської військово-спортивної гри – «Зірниця». Керівник цього закритого акціонерного товариства Руслан Терешко зізнався кореспонденту «Високого Замку»:

– Ми мали сумніви щодо назви цієї горілки. Відомо, що Степан Бандера був непитущим, та й в Українській повстанській армії панував сухий закон.

Але потім подумали, що кожний народ подібним чином вшановує своїх лідерів (у Росії є горілка «Путінка», у нас – «Гетьман»). То чому б і нам у такий спосіб не нагадати про Бандеру і бандерівський рух?

Щоб не виникало жодних колізій з авторським правом, Руслан Володимирович переговорив з внуком лідера національного-визвольного руху. Той сказав, що не вітає такої ініціативи, але й не матиме нічого проти неї. У ЗАТ «Зірниця» пообіцяли, що допоможуть коштами під час реставрації родинного маєтку Бандери-старшого у Старому Угринові неподалік Калуша. Однак поки що ніхто за такою допомогою не звертався.

Жодних проблем з реєстрацією бренду у Києві не виникало. Можна здогадатися, чому. Узаконювали «бандерівську» горілку ще у 2008 році, коли при владі був Віктор Ющенко. А він, як відомо, з пієтетом відгукується про керманича ОУН. За президентства Віктора Януковича з ліцензією, можливо, були би проблеми...

До якості «бандерівської» горілки в її виробників особлива вимога. На фірмі кажуть, що не мають права на помилку, бо вона кинула б тінь і на бандерівський рух. Як дізнався кореспондент «ВЗ», у рецептурі свого чи не найвідомішого продукту ЗАТ «Зірниця» використовує воду з підземних свердловин в екологічно чистому районі Прикарпаття. Мед для «Бандерівської западенки» теж купують на спецзамовлення – гірський, лісовий.

- У цьому є певний символізм, – каже пан Руслан. – Навіть рецепт ми хотіли «прив’язати» до теми: саме у горах, у лісах були партизанські криївки…

Тема національно-визвольних змагань Руслану Терешку близька. Як депутат Івано-Франківської міськради він підтримує всі патріотичні ініціативи. Допомагає місцевим демократичним організаціям, літнім ветеранам ОУН-УПА. Щоправда, не горілкою – грошима.

На «Бандерівську» стабільний попит. Реалізують її переважно на Галичині. Однак навіть без менеджерської «розкрутки» вона самостійно перебирається за Дніпро. Ящиками купують її і везуть у Донецьк, Одесу, на Кримський півострів. Пили її перед телекамерами герої популярної передачі «Без мандата». Автору цих рядків розповідали, що «Бандерівську» передають для своїх знайомих і начальства у Київ податківці і навіть працівники Івано-Франківської облдержадміністрації, яку очолює член Партії регіонів Михайло Вишиванюк.

До речі…

«Ідеологічне» спиртне популярне у наших сусідів-росіян. Ходовими там є горілка «Петровская», «Распутин», «Жириновский», «Путинка», Medvedef, Gorbatschow, «Ленин». До дня Перемоги випущено горілку у сувенірній упаковці із зображенням Сталіна. Є також коньяк «Коба» (так називали «вождя народів»).

wz.lviv.ua


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ