Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Господарствам відновлюють повну виплату за енергію за «зеленим тарифом»

НКРЕКП визначила нечинною постанову №396 від 26 квітня 2022 року, яка передбачала на час війни часткові розрахунки за вироблену домашніми генеруючими установками електроенергію.
Фото з відкритих джерел

Як інформує департамент паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства, нова постанова НКРЕКП №153 від 30 січня визначає алгоритм погашення боргів перед власниками СЕС.

"Метою є забезпечення розвитку розподіленої генерації, захисту інтересів власників приватних домогосподарств, в яких встановлені генеруючі установки, збалансування інтересів учасників роздрібного ринку електричної енергії, – йдеться в повідомленні.

Відтак НЕК «Укренерго» повинна забезпечити постачальникам повну оплату компенсації різниці в тарифах, яка виникла у 2022 році.

Також там проведуть моніторинг забезпечення розрахунків і вжиття всіх необхідних заходів, аби був дотриманий затверджений алгоритм.

Як додають у департаменті, у Львівській області впродовж 2022 року встановили 385 дахових сонячних станцій у приватних домогосподарствах, загальною потужністю 10,46 МВт. У порівнянні з 2021 роком кількість встановлених дахових сонячних електростанцій зросла на 20%.

Станом на 1 січня 2023 року 2303 сонячні електростанції працюють у приватних домогосподарствах області, загальна  потужність яких складає 56,62 МВт.

Вироблену генеруючими установками електроенергію використовують для власних потреб, а надлишок відпускають в мережі енергетичних компаній за «зеленим» тарифом. 

У департаменті нагадують про доцільність встановлення сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, адже вони дають можливість:

- забезпечувати потреби домогосподарств та громад в електроенергії;

- зменшувати залежність від імпорту традиційних енергоресурсів;

- заощаджувати на рахунках за електроенергію;

- бути автономними;

- стимулювати роботу вітчизняного бізнесу у суміжних галузях;

- підвищувати якість та стабільність постачання електроенергії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ