Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Греко-католики в Польщі відзначатимуть Різдво 25 грудня

Українська церква у Польщі починає перехід на григоріанський календар.

Фото: Depositphotos

Відповідне рішення ухвалили у Перемисько-Варшавській митрополії УГКЦ, яка опікується всіма українськими греко-католиками в Польщі. Про це інформує видання Ukrayina.pl

"Беручи до уваги велике бажання вірних, висловлене в опитуваннях та підтверджене голосом Соборових делегатів – Синод дозволяє парафiям, в яких більшість вірних цього бажає, на святкування нерухомих празників за григоріанським календарем", – йдеться в рішенні синоду УГКЦ в Польщі.

Синод зобов’язав всіх настоятелів храмів провести консультації з вірянами щодо святкування за григоріанським календарем упродовж найближчих шести місяців. 

Це означає, що у червні-липні 2023 року правлячий єпископ кожної єпархії своїм декретом надасть згоду парафії, яка про це буде просити, на святкування нерухомих свят за григоріанським календарем починаючи з вересня наступного року.

Додамо, що рухомі свята відзначатимуть і надалі за юліанським календарем. Основним святом серед них є Пасха. Цим самим буде підкреслена духовна єдність УГКЦ в Польщі з Матірною Церквою Києва та іншими Церквами східної традиції, йдеться в рішенні Митрополичого Синоду УГКЦ у Варшаві.

У 2028 році, після перевірки введеної практики, буде прийнято рішення щодо реформи літургійного календаря в житті всієї Української Греко-католицької Церкви в Польщі.

Нещодавно Гал-інфо повідомляло, що Православна Церква України дозволила проводити Різдвяне богослужіння цього року за Новоюліанським календарем – 25 грудня. Додамо, що у такому разі на парафії, яка молитовно відзначила Різдво Христове 25 грудня, 7 січня свято не буде відзначатись.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ