Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадська ініціатива "Помічник члена виборчої комісії" підвела перші підсумки

Громадська ініціатива "Помічник члена виборчої комісії" під час проведення моніторингу діяльності виборчих комісій підвела перші підсумки. Зокрема, її учасники помітили, що значна частина  районних та міських  ТВК при отриманні підписних листів від суб'єктів виборчого процесу взагалі не складають актів про передачу-приймання підписних листів. Спостерігається також недбале ставлення представників суб'єктів виборчого процесу до належного та відповідного оформлення документів, тим самим загострюючи взаємовідносини з виборчими комісіями.
Деякі виборчі комісії при розгляді питань декларацій кандидатів про доходи та майно, свідомо порушуючи чинне законодавство,  поширюють без згоди кандидатів відомості, внесені до декларації. А відповідно до положень ст. 32 Конституції ст. 23 Закону України "Про інформацію", відомості, внесені до декларації кандидата, не підлягають поширенню без згоди цього кандидата, оскільки жодним законом не визначено можливості поширення такої інформації про особу без її згоди.
Виборчі комісії під біографічними відомостями, на оприлюднення яких кандидат даю згоду при написанні заяви про згоду балотуватись, помилково розуміють й відомості, внесені до декларації. Цього тижня експерти ініціативи планують оприлюднити аналіз процесу реєстрації суб’єктів виборчого процесу і діяльності виборчих комісій.
Про це повідомив Ярослав Жукровський, координатор ініціативи, експерт з виборчого права.
„Громадський помічник члена виборчої комісії” має на меті сприяти покращенню роботи виборчих комісій на Львівщині шляхом надання консультацій з питань застосуваннявиборчого законодавства. Консультаційну допомогу надають науковці, експерти з виборчого права та студенти-юристи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ