Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Група шахраїв незаконно привласнювала квартири львів'ян

Групу шахраїв, яка намагалася привласнити чужу квартиру, викрила у Львові внутрішня безпека поліції. Про це повідомили на Фейбук-сторінці Львівського управління ДВБ НП України.

Група львів’ян, серед яких колишній та чинний правоохоронець, готувалася шахрайським чином заволодіти квартирою, в якій був прописаний 60-річний чоловік. Зловмисники підробили документи на підставну особу та збиралися збути чуже житло, розділивши між собою отримані кошти. Завадили аферистам працівники внутрішньої безпеки НПУ та слідчі прокуратури Львівської.

Львівським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України в 2017 році було отримано оперативну інформацію щодо групи львів’ян, які домовилися між собою привласнити чужу квартиру з метою наживи. Перевіркою було встановлено, що до злочинної змови причетні 39-річний колишній капітан міліції Львова, 32-річний діючий співробітник поліції, 67-річна колишня працівниця одного з комунальних підприємств Львова, ще одна жінка і троє чоловіків 50, 42 та 36-ти років, один з них в минулому судимий за шахрайські дії.

Оперативникам ДВБ НПУ стало відомо, що спільники мають намір заволодіти квартирою, у якій зареєстрований 60-річний мешканець Львова, уродженець Російської Федерації. На теперішній час місце перебування господаря квартири невідоме. Зі слів його сусідів, він поїхав до Росії, де й помер.

Аби реалізувати свої плани учасники злочинної групи підшукали особу, візуально схожу на зниклого власника квартири. На цю роль підійшов 58-річний уродженець Дніпропетровщини, наразі – без постійного місця проживання.

Маючи зв’язки у потрібних інстанціях, в тому числі – поліції та міграційній службі, змовники організували виготовлення всіх необхідних документів на ім’я справжнього власника нерухомого майна, які він, начебто, втратив. Зокрема, за сприяння у виготовленні паспорта, змовники передали 1 тисячу доларів США колишній співробітниці міграційної служби, яка раніше вже затримувалася працівниками поліції за хабарництво.

Надалі зловмисники планували приватизувати зазначену квартиру, ринкова вартість якої більше 500 тисяч гривень, та продати її. Виручені кошти сподівалися розділити між собою.

За зібраними матеріалами внутрішньої безпеки НПУ прокуратурою Львівської області було розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ч.3 ст.15, ч.4 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

За співпраці з керівництвом Департаменту патрульної поліції, працівники внутрішньої безпеки НПУ та львівської прокуратури провели 8 санкціонованих обшуків за адресами проживання фігурантів злочинної групи. Під час заходів вилучено мобільні телефони, паспорти, копії паспортів і довідок про присвоєння ідентифікаційних кодів громадян, будинкові книги та технічні паспорти на об’єкти нерухомості, в тому числі без записів, з мокрими печатками, витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, печатка нотаріуса, довідки з ЛКП про місце проживання та склад сім’ї, видані на різні імена, списки осіб з адресами проживання, договори та копії договорів купівлі-продажу нерухомості, копії ухвал судів, свідоцтва про поховання та смерть та інші документи, видані на імена сторонніх осіб.

Наразі усім викритим аферистам оголошено підозру за ч.3 ст.15, ч.4 ст.190 (Шахрайство), ч.2 ст. 366 (Службове підроблення), ч.4 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу учасникам злочинної групи. Крім того, триває перевірка щодо причетності зловмисників до незаконного заволодіння іншими об’єктами нерухомості львів’ян.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ