Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гуцульську овечу бриндзю запропонували внести до спадщини ЮНЕСКО

На Закарпатті гуцульську овечу бриндзю, слідом за українським борщем, пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
Фото: УНН

Про це повідомляє УНН із посиланням на пресцентр Закарпатської обласної державної адміністрації.

Зазначене питання обговорювалось у Рахові, під час розгляду охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства.

В ОДА назвали потребу занести гуцульську овечу бриндзю до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та до інших міжнародних списків цілком виправданою: “особливий продукт, технологія і місце його виробництва повинні отримати визнання в Україні та за її межами”, — пояснили в ОДА. Зазначається, що таку ініціативу обговорили представники Закарпатської ОДА із Асоціацією виробників традиційних карпатських високогірних сирів, представниками консульств Угорщини та Польщі в Україні у Рахівській РДА.

“Основним результатом зустрічі стало підписання документа, згідно з яким розпочинається процес віднесення гуцульської бриндзі до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини”, — повідомили в ОДА.

Додається, що відповідний Лист-згоду громадськості про передачу елемента для внесення його до регіонального переліку НКС з подальшим просуванням до Національного реєстру та Міжнародних списків підписав голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів Анатолій Павлюк.

Зазначається, що ініціативу рахівчан підтримали й іноземні дипломати, серед них, зокрема, Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль, який побажав закарпатцям успіху на шляху до втілення цього амбіційного задуму, щоб гуцульську бриндзю внесли у Нацперелік України та у відповідні реєстри ЄС.

“Національна кухня — невід’ємна частина кожної культури та туризму”, — сказала аташе із питань зовнішньої Генерального консульства Угорщини в Берегові Чізмадіа Александра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ