Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Хірургиня з львівського ОХМАТДИТу стала волонтеркою медичної місії у джунглях Перу

Хірургиня Клінічного центру дитячої медицини. Лікарні ОХМАТДИТ Христина Погранична з колегами зі США допомагає діткам з Перу, які мають вади щелепно-лицевої ділянки. Це вже друга така місія лікарки, попередня була у Зімбабве. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: ЛОР

Це місія, присвячена памʼяті лікаря, який заснував педіатрію в джунглях Перу. Його донька теж тут народилася, пізніше навчалася у США. Тепер вона є інфекціоністкою і повернулася на батьківщину разом з колегами, щоб надавати медичну допомогу маленьким перуанцям із найвіддаленіших регіонів країни, у які неможливо добратися. Для цього лікарка з друзями створила Перуансько-американське медичне товариство. В одну з таких місій запросили Христину Пограничну.  

Цього року медики стартували з місією у м. Ікітос – найбільшому місті на Землі, яке не має зв'язку з іншими містами і суходолом, а лише річкою чи авіацією. Місто розташоване у тропічних лісах Амазонки. 

«У джунглях Перу все складніше, ніж було у Зімбабве. До м. Ікітос неможливо доїхати машиною, бо тут немає доріг, тут кругом джунглі.  Сюди можна добратися або човном, або літаком. З інших частин країни можна добиратися до 2 тижнів човном, люди пливуть річкою, це дуже довго і складно, цей фактор впливає і на медичну систему. Єдине, що може врятувати дітей, які потребують допомоги вузького спеціаліста – то це такі місії, як наша, коли лікарі самі приїжджають до місцевих дітей і організовують тут операційну», – розповідає Христина Погранична . 

Загалом у команді працює більше 20 медиків – пластичні і реконструктивні хірурги, інфекціоністи, паразитологи і педіатри. У цій місії працює також американець українського походження – Марк Гнатюк, з яким уже неодноразово хірурги Центру виправляли найскладніші вади обличчя у Львові.  

До американсько-української команди щелепно-лицевих хірургів батьки записали 36 дітей з вадами обличчя. Вік малечі – від 5 місяців до 10 років. 

«Маленькі пацієнти у Перу - це не складні випадки, до яких ми звикли в Україні, коли до нас їдуть з усієї країни у пошуках допомоги дитині. У джунглях Перу ми переважно оперували звичайні розщілини, які робимо у себе щодня, для нас це рутинна робота. Але тут немає кому допомогти дітям з такими проблемами. Для мене волонтерство у Перу - це таке собі повернення боргу за маленьких українців зі складними вадами, які ми навчилися оперувати у себе вдома. Американські хірурги приїхали до нас до Львова з місією в перші місяці війни, підтримали нас морально і матеріально, тепер настав нас час допомогти тим, хто більше цього потребує і я це зараз роблю. Ми усі в Україні тією чи іншою мірою травмовані війною і я теж травмована. Здавалося, що нема нічого важливішого у світі, ніж боротися з війною в Україні, рятувати потерпілих, допомагати потребуючим. Усі мої думки і дії – виключно для України. Проте, тут в Перу, в далекому Ікітосі, оточеному джунглями, куди неможливо доїхати машиною, лише човном, усе у мені розвернулося на 180 градусів. Я побачила на власні очі, що таке голодні діти, для яких єдиний шанс отримати медичну допомогу, а деколи вижити – це приїзд медичних місій», – розповіла Христина Погранична. 

До речі, звичні для нас розщілини губи і піднебіння оперують в Перу, але тільки в столиці, у Лімі. Це дуже складно, адже столиця практично недосяжна для людей з джунглів, особливо для бідних перуанців, вони часто не мають грошей на дорогу до лікарні. З цієї причини розщілин тут дуже багато, тож у медиків у джунглях Перу дуже щільні графіки. 

Триватиме місія тиждень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ