Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хорватія вимагає в України повернення несправних Міг-21 з заміною на нові

Хорватія хоче повернути Україні чотири непридатних винищувача МіГ-21 і просить Міністерство оборони України замінити МіГи на справні машини, повідомляють хорватські ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони Хорватії, - Дзеркало тижня.

Винищувачі МіГ-21 під номерами 131, 132, 134 і 135, придбані і модернізовані хорватськими Військово-Повітряними силами в Україні, назвали непридатними до використання. За умовами контракту, винищувачі повинні були пропрацювати до 2023 року або 850 годин, однак "приземлилися" вони вже в 2016-му, на сім років раніше, і налітали від 100 до 200 годин.

При цьому за проведення ремонтно-модернізаційних робіт Хорватія заплатила українському державному підприємству "Укрспецекспорт" близько 8 млн євро.

Міністерство оборони Хорватії минулого тижня надіслало українському Міноборони службову записку, у якій запропонувало вирішення проблеми. Відомство вимагає від української сторони надати справні літаки замість неякісно відремонтованих та діставлених у країну в 2014 році.

Раніше, міністр оборони України Степан Полторак в інтерв'ю виданню Jutarnji List заявив, що Міністерство оборони України не має ніякого відношення до української фірмі, замішаним у скандалі з ремонтом хорватських винищувачів Міг-21.

У  березні 2016 року хорватська військова поліція почала розслідування проти Міністерства оборони Хорватії за фактом покупки в Україні радянських винищувачів МіГ-21 і проведення на них ремонтно-модернізаційних робіт.

Незважаючи на суму, капремонту семи і придбання ще п'яти цих машин (13 мільйонів євро), винищувачі працювали недовго, почавши масово виходити з ладу. Проведене розслідування розкрило використання при ремонті старих авіазапчастин з Болгарії, Алжиру і колишнього СРСР, які не відповідали техдокументації, наданій українською стороною.

Крім того, на п'ять з цих винищувачів несподівано пред'явили свої права представники ВПС Республіки Ємен, стверджуючи, що це їхня власність, незаконно продана Україною хорватам.

У грудні 2016 року двом співробітникам Міноборони Хорватії були пред'явлені обвинувачення в отриманні хабара від українського державного підприємства "Укрспецекспорт" в обмін на допомогу в укладанні угоди по винищувачах.

В "Укрспецекспорті" заяви хорватів щодо МіГ-21 назвали частиною інформаційної війни.

За рішенням Міноборони Хорватії, щоб уникнути подібної ситуації у майбутньому, хорватська авіація відтепер  проходитиме ремонт і модернізацію в Росії.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ