Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Хто повинен платити туристичний збір

Податківці Львівщини пояснили, хто є платником туристичного збору з фізичних осіб, як встановлюється цей збір і коли його потрібно сплатити

Упродовж 2023 року на Львівщині 763 фізичні особи задекларували та сплатили до місцевих бюджетів понад 20 мільйонів гривень туристичного збору. 

В управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області інформують, що платниками туристичного збору з фізичних осіб є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання.

Ставка збору встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання. Платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний квартал, або авансовими внесками до 30 числа кожного місяця на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний квартал, сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного періоду.

Податкові декларації подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, сплатити податок необхідно впродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного строку, передбаченого для подання декларації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ