Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Яких працівників шукають на ринку праці на Львівщині

В області надалі потребують кваліфікованих фахівців робітничих професій, а роботу найчастіше шукають бухгалтери та вчителі.

Про це стало відомо під час брифінгу у медіацентрі "Україна" у п'ятницю, 23 вересня. 

У минулому 2021 році, як повідомляє директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, на обліку в центрі були зокрема представники держустанов, службовці, яких суттєво скоротили у зв'язку з адміністративно-територіальною реформою. 

Цьогоріч в умовах воєнного стану у працевлаштуванні мають потребу бухгалтери, слюсарі з недостатньою кваліфікацією, також з’явився запит на працевлаштування і серед вчителів.

Зараз основні пошуковці робітників на ринку праці це промислові підприємства. Рейтинг вакансій для фахівців, яких шукають на Львівщині, традиційно очолює позиція швачки/шевця. Також дуже потрібні водії автотранспортних засобів, електромонтери, кваліфіковані робітники з інструментом, працівники на будівництво, трактористи-машиністи (сезонно).

“Серед вакансій приблизно 75% це робітничі спеціальності. Річ у тім, що роботодавці віддають перевагу кваліфікації, і тим працівникам пропонують достатньо високу заробітну плату”, – зокрема каже директор Львівського обласного центру зайнятості. 

На підприємствах не вистачає кухарів, касирів торговельного залу, що зумовлено плинністю кадрів. 

У Львівському обласному центрі зайнятості зменшився термін пошуку вакансій та працевлаштування особи. Тепер немає випадків, коли одна людина могла пів року – вісім місяців перебувати на обліку, поки їй запропонують відповідну вакансію

Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської ОВА, також відзначає динаміку в економічному секторі області – а саме повернення до довоєнних показників. 

За даними обласного управління державної податкової служби, довоєнне число з 36 тисяч суб'єктів господарювання — тобто працедавців – повернулось в економіку Львівщини.

Число найманих робітників, які мають повну зайнятість, налічує  492 тисячі осіб (у довоєнний час 520-540 тисяч працевлаштованих робітників)

“Зрозуміло, що ринок праці дуже плинний: хтось звільняється, хтось працевлаштовується. Але з усім тим податкова фіксує в місяць близько 13-15 тисяч заяв, що людей приймають на роботу", – каже Степан Куйбіда.

Проблемою залишається міграція населення, через яку область втратила людський капітал. Попри це на Львівщину релокували 207 підприємств, 144 з яких уже працюють й утворили понад 5000 робочих місць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ