Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інформація щодо повеневої ситуації у районах Львівської області

27-29 березня через складну гідрометеорологічну ситуацію, що була спричинена інтенсивним наростанням тепла у період сніготанення, випадання опадів, на території області почався розвиток весняної повені. Повідомив прес-центр ГУ МНС у Львівській області. За його інформацією, повенева ситуація в районах області виглядає так:

• У Мостиському районі внаслідок підвищення рівня води в потічку Чорний підтоплено 5 дворів та 22 присадибні ділянки с. Малнів. Мостиська районна державна адміністрація вирішує питання про виділення 30 тис. грн. Мостиському управлінню водного господарства для розчищення потічка Чорний в с. Малнів. У зв’язку із неможливістю проведення робіт з розчищення русла потічка Чорний в березні, планується провести зазначені роботи в червні поточного року.
• У Старосамбірському районі внаслідок різкого танення снігу та випадання значних атмосферних опадів (дощу) піднявся рівень води в річці в с. Княжпіль Старосамбірського району, що спричинив обвал берега річки.
 У м. Добромиль по вул. Січових Стрільців обвалився берег р. Вирва, проїзд забезпечено. По вул. Грушевського вода підмила опору лінії електропередач, внаслідок чого без електропостачання залишились с. Княжпіль, Мігово, Кропивник та частина м. Добромиль.
 Рівні  води протягом 31.03.06 в  річках  району  спадали.
Для  проведення  робіт на  автодорогах  31.03.06 було залучено 25 осіб та 7  одиниць  техніки філії “Старосамбірський райавтодор”. Ділянки  доріг, де  зруйновано  земляне полотно, огороджено  та  виставлено  попереджувальні  знаки. Проїзд до всіх населених пунктів Старосамбірського району забезпечено.
• У Сокальському районі внаслідок підвищення рівня води в річці Рата 30.03.06 було підтоплено відселений житловий будинок в с. Межиріччя. Через підвищення рівня води в річці Варяжанка тимчасово припинено автосполучення із с. Пісочне, оскільки розмито під’їзні шляхи автодорожнього моста. Станом на 19.25 год. 30.03.06 року рух до с. Пісочне відновлено.
Підняття рівня води в заплавах річки Солокії біля с. Стаївки спричинило незначний вихід води на сінокоси. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Сокальського РВ ГУ МНСУ в Львівській області, начальник дільниці водного господарства району та начальник Сокальського райавтодору.
• У Жидачівському районі у зв’язку із різким підйомом води в ріках Дністер, Стрий, Свіча повеневі води підтопили ділянки дорожнього полотна (Бортники – Новошино 70 м, Бортники – Букавино 70 м, Лапшин – Голешів 120 м, Боринечі 80 м). Внаслідок підтоплень залишились без  сполучення с. Букавино, Лапшин, Голишів, Боринечі, Бортники, частково Межиріччя. У цих селах вода залила сільськогосподарські угіддя, городи площею 200 га. 
 У смт Гніздичів частково розмито захисну дамбу паперової фабрики „Кохавина” та підмито дамбу очисної споруди.
 Повеневими водами р.Дністер підтоплено 800 га земель на ділянці між с. Залізки - Журавно.
30.03.06 на місці події працювала мобільна оперативна група Головного управління МНС України в Львівській області на чолі із заступником начальника ГУ МНС України в Львівській області та головний інженер Львівського обласного виробничого управління водного господарства «Облводгосп». Проведено позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, створений штаб з ліквідації НС, організовано цілодобове чергування членів штабу. Рішенням комісії визначено:
 - голові правління ВАТ ”Райспоживспілка” організувати забезпечення продуктами харчування населення постраждалих населених пунктів;
 - для підвозу продуктів харчування в постраждалі населені пункт організувати чергування автомобіля з підвищеною прохідністю („МАН”), в с. Букавино підвезено продукти харчування та медикаменти.
 - директору ВАТ „Жидачівський сирзавод” виділити молоковоз для підвозу питної води в с. Межиріччя;
 - для перевезення населення між населеними пунктами виділити 2 трактори Т-150 в с. Бортники та  Голешів.
 Протягом 01.04.06 в районі працювала мобільна оперативна група Головного управління МНС України в Львівській області. 01.04.06 трьома групами доставлено в с. Букавино, Букавино-2, Букавино-3, Голишів продукти харчування та медикаменти:
- с. Букавино-2 та с. Букавино-3 доставлено медикаменти на суму – 175 грн;
- с. Букавино, с. Букавино-2, с. Букавино-3, Голишів доставлено 150 кг продуктів харчування та 120 л питної води.
• У Яворівському районі внаслідок різкого танення снігу та випадання значних атмосферних опадів (дощу) рівень води піднявся в річках та струмках району, що призвело до підтоплення господарських дворів, а саме:
 - річка Липовець с. Нагачів підтоплено 20 дворів;
 - річка с. Завадівка с. Завадів підтоплено 10 дворів;
 - місцеві струмки с. Дубровиця підтоплено 3 двори.
Станом на 16.00 год. 30.03.06 року рівень води в річках та місцевих струмках знизився, паводкові води в підтоплених дворах зійшли. На місце події виїжджала оперативно-мобільна група Яворівського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.

• У Буському районі внаслідок підвищення рівня води та низької спроможності пропуску води на греблі  річки Солотвина в м. Буську по вул. Київській, 15а було підтоплено двір житлового будинку. Під час проведених робіт зі створення додаткового русла річки та здійсненню  насипу до місця підтоплення силами пожежно-рятувальним відділенням Буського РВ ГУ МНС України в Львівській області та бригадою Буського комунгоспу розтікання води було припинено.
 В с. Германівка внаслідок різкого танення снігу було підтоплено господарський двір, в результаті чого рівень води сягав 30 см (житловий будинок не затоплено). Під час проведених робіт асенізаційною машиною Буського водоканалу з господарського подвір’я воду було відкачано.
 В с. Побужани внаслідок різкого танення снігу було підтоплено два господарські подвір’я. Станом на 17.00 год. 30.03.06 талі води з підтоплених подвір’їв зійшли.
 На місці події працювала мобільно-оперативна група Буського РВ ГУ МНСУ в Львівській області та начальник дільниці водного господарства району.
На р. Покрові внаслідок штучного утворення бобрами дамби створився підпір і вода вийшла на заплаву, було підтоплено пасовища. Буським управлінням водного господарства перешкоду ліквідовано, рівень води спав.
 Повеневими водами р. Західний Буг та місцевим стоком було підтоплено пасовища (2 га) та землі СТзОВ  «Авангард» (2,5 га) в с. Андріївка.
 Станом на 01.04.06 рівні води знизились.

• У Самбірському районі внаслідок підвищення рівня води в річці Болозівка було підтоплено сільськогосподарське угіддя с. Зарайське.
30.03.06 для обстеження повеневої обстановки в районі виїжджала оперативно-мобільна група Головного управління МНС України в Львівській області на чолі із заступником начальника ГУ МНС України в Львівській області та головним інженером Обласного виробничого управління водного господарства «Облводгосп». Ситуація в районі виглядає так:
 - в с. Погірці перелив води через дамбу на відстані 5 м в двох місцях. Відстань до житлових будинків становить 2,5 км. Рівень води понижується;
 - в с. Хлопчиці лівобережна дамба р. Стрв’яж від залізничного моста вверх по течії викладена мішками з ґрунтом (200 шт.). До виконання робіт залучено 4-х працівників управління водного господарства;
 - в с. Сусолів вода майже на рівні дамби, перелив через правобережну дамбу на поля, для населення загрози немає. На лівобережній стороні населення викладає мішки з ґрунтом. Задіяно до виконання робіт 17 осіб, з них 4 працівники управління водного господарства. Викладено 300 мішків з ґрунтом;
 - в с. Острів  переливу води немає. Вода на відмітці 30 см, нижче рівня дамби. Задіяно до виконання робіт 14 осіб, з них 3 від управління водного господарства. Викладено 250 мішків з ґрунтом.
 На території району працювала мобільна оперативна група в складі заступника голови райдержадміністрації, начальника управління водного господарства, начальника Самбірського РВ ГУ МНСУ в Львівській області.
Рівні води не збільшуються, в с. Сусолів, Хлопчиці, Острів організовано чергування працівників управління водного  господарства, створено необхідний запас мішків для нарощування дамб.
 01.04.06 в наслідок прориву дамби в с. Погірці та с. Подільці підтоплено 38 господарств, з них 14 житлових будинків, вода спостерігається до рівня підлоги житлових будинків. Рівень води понижується.
• У Городоцькому районі в ніч з 30 на 31.03.06 різко зріс рівень води в р. Дністер на 80 см та сягав в районі с. Мости 8 м 75 см при критичній позначці 8 м 50 см, що створило загрозу переливу захисної дамби та підтоплення населених пунктів Мости та Тершаків. У районі села Тершаків перелив води на автодорозі Мости – Тершаків, проїзд автотранспорту забезпечено. Не проводиться протягом 5 днів підвіз продуктів в с. Тершаків.
 31.03.06 в населених пунктах Мости, Тершаків, Монастирець працювала оперативна група Головного управління МНС України в Львівській області та Львівського Облводгоспу.
Силами структурних підрозділів Облводгоспу Мостиського управління водного господарства, для захисту зазначених населених пунктів було проведено нарощування дамби в районі с. Мости та Тершаків. Безпосередньо в с. Мости мішками з ґрунтом було нарощено тіло захисної дамби загальною довжиною 20 м та створено резерв ґрунту для наповнення мішків (залучено 2-а КАМАЗи).  Нарощено дамбу в с. Тершаків загальною довжиною 43 м. Для виконання робіт було залучено 30 осіб. Затоплено підвісний пішохідний міст між селами Тершаків – Липиці. Здійснюється перекачування води насосною станцією в с. Поляна.
Станом на 17.00 обстановка стабілізувалась, рівень води в р. Дністер знизився на 15 см. Загрози підтоплення населених пунктів немає. 01.04.06 рівень води в р. Дністер впав на 80 см. Загрози підтоплення населених пунктів немає. Обстановка на території району стабільна. Населення с. Тершаків продуктами харчування забезпечено.
У Миколаївському районі у зв’язку з різким підняттям рівня води в річці Дністер плюс 8 см від критичного рівня затоплено 5250 га сільськогосподарських угідь в районі населених пунктів Розвадів, Верин, Крупсько, Києвець, Гірське, Колодруби, Вербіж.
 У селі Великі Липиці по правосторонній дамбі р. Дністер в зв’язку з різким підняттям води в 7 місцях виникла її фільтрація  через дамбу, що загрожує проривом дамби та може призвести до затоплення сіл М. Липиці та В. Липиці.
 У с. Гірському, в зв’язку з переливом через дамбу річки Летнянка, підтоплено підвали 10 житлових будинків, 12 господарських будівель, замулено 10 криниць.
 У с. Розвадів підтоплено підвали 5 житлових будинків, 6 господарських споруд.
 На трасі Раделечі-Рудники на мості через р. Нежухівку здійснюється перелив через дорогу шириною 30 м шаром води 20 см. Проїзд забезпечено.
 У с. Березина внаслідок розтікання безіменного струмка підтоплено підвали 8 житлових будинків, проживає 21 особа. Силами Миколаївського РВ ГУ МНС України в Львівській області  31.03.06 проведено відкачування води з 2-х підвалів житлових будинків.
 01.04.06 внаслідок пошкодження лівобережної дамби за с. М. Липиці виник перелив води через дамбу протяжністю 15 м. Затоплено пасовища, загрози підтоплення населених пунктів немає.
• У місті Стрий в ніч з 29 на 30.03.06 року внаслідок випадання значних атмосферних опадів у вигляді дощу та таненням снігу піднявся рівень р. Стрий, що призвело до підмивання берега річки та артезіанської свердловини біля с. Братківці. КП “Стрийводоканал” розпочало виконання робіт з укріплення  аварійної ділянки берега річки Стрий в районі артезіанської свердловини №27 біля с. Братківці Стрийського району.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ