Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Іноземці два роки обкрадали заможних львів’ян

У 2010 та 2011 роках Львовом та Тернопільською областю пройшла серія квартирних крадіжок. Їх скоювали троє громадян іноземної держави, які, нелегально перебуваючи на території України, об’єднались у стійке, стабільне і згуртоване мобільне злочинне угрупування із чітким розподілом ролей і функцій. Про це повідомили у ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області.

Ватажком угруповання став 34-річний іноземець. Ролі виконавців «дісталися» 26-річному та 28-річниому його землякам. Уся діяльність чоловіків була спрямована на систематичне вчинення на території міста Львова і Тернопільської області квартирних крадіжок.

Встановлено, що злочинне угрупування діяло за чітко розробленим планом, де кожному з членів групи була відведена певна роль. На крадіжку йшли злочинці після детального вивчення ситуації. Зокрема, вони ретельно вивчали спосіб життя своїх жертв, їх матеріальне становище, поведінку, зв’язки, перебування поза межами дому тощо. Як правило, це були заможні родини, що мали приватні помешкання, розташовані в елітних районах міста.

Усі напади іноземці скоювали у денний час, коли «потенційні жертви» були відсутні вдома. Одягали маски та рукавиці, використовуючи спеціальні пристрої для розламування і видалення механізмів вхідних дверних замків та виваження і віджиму віконних рам склопакетів. Під час «нальотів» для координації своїх дій члени групи використовували мобільні телефони, систематично змінюючи їх номера з метою конспірації.

Проникши у квартири, злочинці «збирали» гроші, золото та інші цінні речі. Далі, для зберігання цінностей та інших речей, учасники угрупування винаймали кімнати у відпочинковому комплексі, розташованому у передмісті Львова.

У подальшому частину викрадених у жителів Львова та Тернопільської області коштів злочинці використовували для власних потреб, а решту краденого – пересилали у свою країну…

29 березня під оперативним супроводом УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області, слідчим управлінням ГУ МВС закінчено досудове слідство та скеровано до суду із застосуванням частини 3 статті 28 Кримінального кодексу України (злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи) кримінальну справу, порушену за ознаками злочинів, передбачених частиною 5 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна) відносно учасників згаданої вище організованої злочинної групи.

Загалом встановлено понад 20 фактів квартирних крадіжок, з яких 8 - вчинено лише на території міста Львова, вина за якими доведена повністю і кримінальну справу вже скеровано до суду. Щодо решта випадків крадіжок триває комплекс оперативно-розшукових заходів з метою доведення причетності групи злочинців до їх вчинення.

Своїми діями, учасники угрупування завдали матеріальних збитків на суму понад 230 тисяч гривень. В ході розслідування справи добровільно відшкодовано коштів на суму 190 тисяч гривень, вилучено майна та інших цінностей на суму 74 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ