Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Війна з Росією

"Зернова ініціатива: інспекції суден будуть поновлені

Напередодні Україна та Туреччина домовились про проведення чотирьох інспекцій, але вони не були реалізовані через позицію російської сторони.
Фото: Mind.ua

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що на зустрічі з міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром щодо роботи Чорноморської зернової ініціативи, досягнуто згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям. 

"На порядку денному головне питання — розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден", — зазначив він. 

З 10 квітня росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в Ініціативі та відмовилась працювати за планами українських портів. Це зробило неможливим складання інспекційних планів та фактично зупинило вхід нових суден у рамках зернової ініціативи. 

За останні два дні, 17-18 квітня, не було складено інспекційного плану та не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини. 18 квітня українська сторона запропонувала провести хоча б 2 інспекції вихідного та 2 інспекції вхідного флоту. Ця пропозиція була підтримана також турецькою стороною, але не була реалізована через позицію росії. 

"Вимагаючи регулювати діяльність українських портів шляхом визначення суден, які можуть брати участь в Ініціативі, росія порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови зернової угоди зокрема. Вимоги контролювати та втручатися в роботу українських портів є неприйнятними для нас", — підкреслив Кубраков.

Він додав, що попри те, що інспекції суден будуть поновлені, продовжуються робочі консультації з ООН та Туреччиною щодо шляхів забезпечення повноцінного виконання зернової угоди з дотримання зобов’язань всіх сторін та процедур СКЦ.

Візит Кубракова до Туреччини відбувається на тлі заяви Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України про блокування росією зернової угоди. З 10 квітня російська сторона в Спільному Координаційному Центрі Стамбула в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ