Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ірина Фаріон може стати персоною нон-грата у львівських садочках?

Начальник Львівського міського управління освіти Надія Оксенчук завтра планує зустрітися із завідувачем, директором та методистом львівського дитячого садочка № 67, у якому побувала зі своєю мовознавчою лекцією депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Ірина Фаріон. Чиновниця має намір з’ясувати, яким чином відбулася лекція, чи Ірина Фаріон прибула в садочок на запрошення, чи це було її власна ініціатива. Про це вона сказала у коментарі Гал-інфо.

«Ідея розповісти дітям про українські імена і про те, як правильно їх вживати, хороша, але робити це потрібно з врахуванням дитячої психології. Я саму ідею схвалюю, але не схвалюю того, в якій формі це було зроблено», – сказала Оксенчук.

 

«Думаю, це образливо для дитини. Вона звикла до свого імені, а тут раптом приходить хтось чужий і говорить, що її ім’я неправильне. У мене самої є внучка, ходить в садочок, я думаю, що це було зроблено неправильно», – додала начальник управління освіти.

 

Нагадаємо, що 19 лютого депутат Львівської обласної ради  Ірина Фаріон відвідала дитячий садочок №67, де розповіла дітям, як правильно творити форми від власних імен. Почувши від однієї дівчини, що її звуть Лізою, Ірина Фаріон заявила, що це ім’я від інфінітиву «лизати». Також «неправильною» формою депутат Львівської обласної ради  назвала ім’я Міша, котрий мав би бути Михайликом.

 

У коментарі журналістам Ірина Фаріон зазначила, що для дітей із російських сімей такі імена цілком нормальні.

 

Додамо, що напередодні депутат Львівської обласної ради Ірина Фаріон відвідала  львівський садочок №67, де презентувала наліпку з правильними формами імені для дитячих садочків до Дня рідної мови, який відзначили 21 лютого. Акція пройшла у рамках соціального проекту ВО «Свободи» «Говорімо правильно і красиво».

 

Ірина Фаріон розповіла дітям про значення їхніх імен, як правильно називати своїх друзів. Поділилася кумедними історіями, які ставалися через русифіковану форму імені.

 

Перша наліпка цього соціального проекту стосувалася назви предметів: тобто шафка, не шкафчик; горнятко, а не кружка.

 

Друга наліпка стосувалася власних імен. «Українці запозичили більшість імен з інших мов, - розповіла Ірина Фаріон, - але вони настільки пристосували свої імена до фонетичної системи, що ми не впізнаємо в Марічках, Васильках і Юрчиках жидівські, грецькі і латинські імена. Однак сьогодні спостерігаємо за спробами пристосувати наші імена до російської фонетичної систем. Постає питання: «Хто ми?» Чому наші Наталочки поставали Наташами, а Івасики – Ванічками? Чи може хтось уявити, щоб Степана Бандеру вдома кликали: «Стьопа, йди їсти борщ»?»

 

Наліпки із правильними формами вживання власних імен адресовані в першу чергу батькам і вихователям.

 

Такі наліпки будуть у дитячих садочках Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областях.

 

Нагадаємо, що Колесніченко вимагає притягнути Ірину Фаріон до відповідальності за порушення прав дитини і за статтею 161 Кримінального кодексу України "Порушення рівності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ