Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи

Жодна тонна “сміття” не має загубитися ні в “рядках” звітності, ні десь у лісосмугах. Налагоджуємо контроль за утворенням та переміщенням відходів по країні. Про це повідомили в Міндовкілля.

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи. Такі декларації щороку заповнюють підприємці, та фактично звітують державі про утворені ними обсяги відходів. Однак щодо ефективності чи ні цього інструменту, найкраще можуть розповісти мешканці населених пунктів, які нерідко виявляють небезпечне “сміття” у себе “під вікнами”. 

Так було ДО реформи. Що ж зміниться зараз:

  • життєвий  цикл кожної тонни відходів відтепер можна буде відслідкувати: ким вона утворена, куди передана та що з нею відбувається далі. Саме для цього змінено і деталізовано форму декларації;
  • якщо раніше за рік ми отримували до 15 тисяч таких декларацій, то тепер їх передаватиме переважна більшість компаній у країні. Адже звітуватимуть всі утворювачі небезпечних відходів та ті, кому їх передано для обробки. А також всі власники інших відходів із загальним щорічним обсягом понад 50 тонн (такий обсяг - це приблизно від двох до шести вантажівок “сміття”). 

Звичайно, декларації подаватимуться як і раніше у цифровому форматі через #ЕкоСистему. Сьогодні на цій платформі ми впроваджуємо електронну систему управління відходами. Тож весь процес стане зручнішим. Декларації генеруватимуться програмою щороку автоматично - на підставі поданої суб'єктами господарювання щоквартальної звітності. Аналіз даних також буде автоматизованим. Відтепер при користуванні та внесенні всіх даних до системи управління відходами суб'єкту треба тільки перевірити та підписати декларацію

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ