Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабмін спростив доступ іноземних компаній до розробки надр в Україні

Кабінет міністрів знизив на 99% плату за надання поза аукціоном спецдозволів на розробку родовищ у рамках угоди про розподіл продукції (УРП). Відповідну постанову №24 від 9 січня опубліковано сьогодні на сайті КМУ. Завдяки їй найбільші світові видобувачі нафти Shell, Chevron і ExxonMobil заощадять на сплаті держдозволів на розробку надр в Україні.

Так, згідно з документом, плата, яка раніше становила 100% від початкової вартості спецдозволу, зафіксована на рівні 1%. Стартова вартість спецдозволу визначається за спеціальною методикою, виходячи із запасів ділянки або родовища, надійності оцінки цих запасів та їхнього підтвердження. За даними НАК "Надра України", раніше обсяг коштів, зібраних за виданих спецдозволом, коливався від 300 млн грн до 620 млн грн.

Зниження плати було затверджено на вимогу компанії Shell, яка в іншому випадку відмовлялася приступати до розробки Юзівської площі, стверджує джерело у Мінприроди, пише "Коммерсант-Украина".

"Компаніям Shell і Chevron передають дозволи на значні площі, аналогів яким ще не було, і сума платежів мала бути досить значною. Проте в результаті переговорів із Shell уряд пішов назустріч видобувачеві. Зараз питання в тому, чи буде в України свій газ або нам доведеться задорого купувати російське паливо", - сказало джерело. Від офіційних коментарів в міністерстві відмовилися.

У Shell відзначають, що задоволені досягнутим компромісом. "Родовище і без того досить складно розробляти, витрати на нього досягнули 5 млрд, і немає ніяких гарантій, що буде результат. У цій ситуації платити ще й додаткові податкові збори, аналогів яким немає у світі, обтяжливо",- зазначив співрозмовник в компанії.

Підписання угоди про розділ продукції з Shell очікується 24 січня у Давосі в рамках Всесвітнього економічного форуму. На ньому також відбудеться зустріч президента Віктора Януковича і виконавчого директора Royal Dutch Shell Пітера Возера.

Аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква вважає, що рішення уряду дозволить залучити й інших інвесторів. Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що в останні роки обсяг видобутку газу знижувався, у тому числі через надмірне оподаткування і активне держрегулювання. "Україна, яка потребує більше за інших інвесторів у газовидобуток, стягувала з них податків на 60% більше, ніж у середньому в країнах Євросоюзу", - говорить він. А голова правління альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик відзначає, що навіть у країнах Перської затоки, де геологічні умови видобутку газу набагато приємніші за українські, розмір оподаткування був нижчим, а процедура залучення компаній - простішою.

Втім, вирішивши проблему надмірного податкового тиску на учасників ринку, уряд нічого не зробив для зниження політичних ризиків і високої корупційної складової, говорить експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. "Податки можна знижувати до нескінченності, але якщо дозволи компаніям видаватимуть за хабарі, а суди продовжать практику винесення нечесних рішень, розраховувати на "газовий бум" в країні і масовий прихід інвесторів не доводиться", - говорить експерт.

Нагадаємо, Shell отримала право розробляти Юзівську площу на початку травня. Тоді ж компанія Chevron виграла конкурс на розробку Олеської площі. Договір про розподіл продукції повинен був бути укладений протягом 120 календарних днів після оголошення підсумків конкурсу, але Кабмін двічі переносив цей термін. Переможцем конкурсу на укладення УРП щодо Скіфської нафтогазоносної ділянки на шельфі Чорного моря в серпні 2012 року був визнаний консорціум у складі ExxonMobil, Shell, Petrom (румунська "дочка" OMV) і НАК "Надра України". Всі ці компанії тепер отримають право розробляти родовища без плати за спецдозволи.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ