Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кабмін спростив процедуру отримання дозволу на операції з оброблення відходів

Кабінет Міністрів України 30 серпня 2024 року схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо спрощеного порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів».

Ініційовану Міндовкіллям спрощену процедуру встановили для підприємств, які працюють з відходами, що не є небезпечними, та діяльність яких мінімально впливає на довкілля. Це перевізники та збирачі відходів, компанії, що здійснюють операції сортування,  дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння (природним шляхом), подрібнення відходів тощо. А також – суб’єкти господарювання, під час діяльності яких утворюються відходи деревини, що не є небезпечними, та які надалі використовують їх для отримання теплової енергії для  власних потреб.

Для отримання дозволу за спрощеною процедурою необхідно зареєструватися на ЕкоСистемі, створити і заповнити обліковий запис у модулі е-Відходи та в електронному кабінеті користувача вести облік та подавати звітність.

Підприємства, які  захоронюють відходи на  полігонах, також матимуть спрощену процедуру. Їм потрібно подати пакет документів відповідно до Порядку видачі, відмови у видачі, анулюванням дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.12.2023 № 1328, але без необхідності подання додатка 13.

Спрощена процедура є альтернативним варіантом отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. Підприємства можуть долучитися до участі у експериментальному проєкті за власним бажанням, або ж отримувати дозволи за стандартною процедурою.

Як зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик, запроваджена процедура дозволить підприємствам легше адаптуватися до змін в рамках реформи, водночас забезпечуючи відповідність європейським стандартам. Відтепер бізнес має можливість самостійно обрати шлях за спрощеною чи стандартною процедурою, який найкраще відповідає його потребам.

Нагадаємо, 19.12.2023 Кабінет Міністрів України схвалив постанову № 1328 «Про затвердження Порядку видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів». 

Детальніше ознайомитися з постановою № 1003 від 30.08.2024 можна за покликанням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ