Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кабмін вніс до Ради законопроект про зміни до Податкового кодексу

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради оновлений законопроект про зміни до Податкового кодексу. Проект закону №3688 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році зареєстрований в парламенті 22 грудня.

Законопроектом в частині податку на доходи фізичних осіб пропонується встановити з 2016 року єдину базову ставку у розмірі 18% (замість двох чинних ставок 15% та 20%), для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%.

Документом пропонується встановити ставку ЄСВ (єдиного соціального внеску) в розмірі 22%, а також скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати робітників (фізичних осіб).

Також урядовий законопроект передбачає збільшення граничної ставки податку для нерухомого майна з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості. 

Автори документа зазначають, що ухвалення законопроекту сприятиме збільшенню дохідної частини бюджету та дозволить забезпечити його збалансованість.

Раніше очікувалося, що до кінця грудня депутати ухвалять новий Податковий кодекс та проект державного бюджету на 2016 рік на основі цього кодексу. Проте минулого тижня депутати та урядовці вирішили, що робота над новим кодексом продовжиться наступного року, а держбюджет будуть ухвалювати на основі відкоригованого чинного Податкового кодексу. 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді запропонував депутатам у грудні ухвалити в першому читанні запропоновану Кабміном редакцію Податкового кодексу, доопрацювати урядовий законопроект і ввести його в дію протягом 2016 року після публічного обговорення. 

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ